Ahmed Cherkaoui

Cherkaoui

1934 - 1967

Overleden in Casablanca (Morocco), geboren in Boujad (Morocco), leeft in Paris (France).

Ahmed Cherkaoui (°1934 – †1967) wordt gezien als een van Marokko’s prominente moderne kunstenaars. Het werk van deze Berber is internationaal tentoongesteld en vertegenwoordigd in tal van collecties zoals het Institut du Monde Arabe en Musee d’Art Moderne de la ville de Paris in Parijs.

Het werk van Cherkaoui is herkenbaar aan de grote en helder geschilderde werken op jutte waarop de kunstenaar abstracte en symbolische tekens aanbrengt die teruggaan op een esthetiek en traditie afkomstig van Poolse en Franse avant-garde kunstenaars en traditionele motieven. Deze invloeden verwierf de kunstenaar tijdens zijn opleiding in Parijs en Warschau tussen 1956 en 1961 na een opleiding tot kaligraaf in Casablanca. Maar ook elementen uit zijn geboorteregio zoals 'Amazigh Tatoeages' (traditionele tatoeages die men vooral aantreft bij de oorspronkelijke bewoners van het Atlas-en Rif gebergte) en motieven die men terugvindt op traditionele bidmatjes vinden hun plek in zijn werk.

Met deze vormentaal betracht Cherkaoui de aanzet tot een verhaal te geven dat echter in het proces verloren raakte. Hierdoor rest ons een beeld dat enkel associatief fungeert.

Items View all

Events View all

Ensembles View all