Costas Varotsos

12198090531909861341man silhouettesvgmed

° 1955

Geboren in Athens (GR).

Costas Varotsos

Studeerde schilderkunst aan de Academia di Belle Arti (1973-1976) en architectuur aan de Arte Scuola di Architettura in Pescara waar hij lessen volgde bij Giorgio Grassi. Zelfs vanaf zijn eerste werken in Italië – voornamelijk performances en beeldhouwkundige interventies – begint Varotsos interesse te tonen voor ruimte. In 1982 stopt hij met zijn studies architectuur en keert hij terug naar Griekenland om zijn eerste individuele tentoonstelling in de Desmos-galerij te houden, met name Spacial Intervention in Nature: Deterioration. Vanaf dan richt hij zich nog uitsluitend op beeldhouwkunst. Hij gebruikt transparante materialen zoals glas, plexiglas, water maar ook staal of steen om werken te creëren met een sociaal en symbolisch karakter.

Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de communicatieve en emotionele impact van het werk op de toeschouwer. Geleidelijk aan richt hij zijn interesse op werken en samenvoegingen van nieuwe elementen voor openbare ruimtes om op die manier de menselijke relatie tussen de natuurlijke en door de mens gemaakte omgeving te ontdekken. Binnen dat kader creëert hij in 1988 The Runner voor het Omonia-plein. In 1989 wordt hij een van de stichtende leden van de artiestengroep Realismi. In 1991 organiseert professor en kunsttheoreticus Achille Bonito Oliva de artistieke groep Transavanguardia Freda waar Varotsos ook deel van zal uitmaken. In hetzelfde jaar wordt hij beloond met een Fulbright-beurs en verhuist hij voor een jaar naar New York.

Hij heeft zijn werk internationaal tentoongesteld in individuele en groepstentoonstellingen (Sao Paulo Biennale, 1987, Costas Varotsos, Macedonian Museum of Contemporary Art, Thessaloniki, 1990, Venice Biennale 1995, 1999, Beijing Biennale, 2003, ARCO, Madrid, 2004, Costas Varotsos: “Future Through the Past”, Benaki Museum, Athens, 2007 et al.). 

Items View all

Events View all

Ensembles View all