Danny Devos

Danny devos thriller

° 1959

Werkt in Antwerpen (BE), leeft in Antwerpen (BE), geboren in Vilvoorde (BE).

Danny Devos (°1959) woont in Antwerpen maar werkt wereldwijd. Sinds 1979 heeft hij 160 performances volbracht in meer dan 40 steden in 12 landen. Hij is bijna 40 jaar actief als performer, geluidskunstenaar en artistiek “moord”-onderzoeker, en blijft daarnaast bewust een kritische stem binnen en tegenover de kunstscène.

Het is een verdienste van de kunstenaar Danny Devos dat hij zich, naast en los van zijn eigen onderzoek, ook steeds gericht heeft op het onderzoek naar de werkelijke maatschappelijke positie van de kunstenaar. Het leidt in 2003 tot de officiële erkenning van een sociaal statuut voor de kunstenaar. Daarnaast is hij actief binnen het kunstenaarscollectief Club Moral − samen met de kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven − en voert hij lange-termijnprojecten uit rond de artistieke nalatenschap van kunstenaars als Gordon Matta-Clark en James Lee Byars.

Sinds de jaren tachtig combineert hij zijn lijflijke performances met industrial noise, en werkt hij tegelijk aan een verregaand psychologisch onderzoek naar de motieven en drijfveren van moordenaars. Sinds 1987 correspondeert hij met veroordeelde seriemoordenaars als Freddy Horion en Michel Bellen in België, en John Wayne Gacy in de Verenigde Staten. Sindsdien maakt hij objecten en installaties die verwijzen naar hun macabere daden, maakt hij liggende naaktfoto’s van zichzelf op de plaats van het delict, of voert hij er − al dan niet met publiek erbij − een performance uit met angstaanjagende muziek. Als artistiek geheel verwijzen het verzamelde beeldmateriaal en de ingelijste brieven steeds naar de plek waar de slachtoffers vermoord werden of de context waarbinnen de dader te werk ging.

Items View all

Events View all

Ensembles View all