Dmitry Gutov

Gutov1 grey

° 1960

Geboren in Moscow (RU), leeft in Moscow (RU).

Dmitry Gutov (°1960) wordt geboren in Moscow waar hij tot vandaag woont en werkt. Hij is niet alleen een beeldend kunstenaar maar ook theoreticus, ideoloog en kunstcriticus. Na zijn studies aan de Kunstacademie van St.-Petersburg start hij zijn artistieke praktijk die in grote mate gestoeld is op zijn interesse voor filosofie, literatuur en kennis van de historische Sovjetcultuur in het algemeen.

Gutov combineert zijn belezenheid met artistiek onderzoek naar hedendaagse schilderkunst en abstractie, Oosterse kalligrafie en grafisch ontwerpen. Hoewel hij startte met postconceptuele installaties en hij als kunstenaar gebruik maakt van een breed scala aan media − fotografie, schilderkunst, video of digitale beelden − is hij momenteel het meest gekend voor zijn schilderijen en zijn talloze pentekeningen en schetsen − vaak eveneens op doek. 

Gaandeweg heeft hij een intellectuele beeldtaal gecreëerd waaruit tegelijkertijd zijn liefde blijkt voor de picturale gevoeligheid van het traditionele canvas. Zijn beelden hebben een aantrekkingskracht door hun eenvoud en precisie. Elk beeld lijkt een snelle, bijna achteloze vingeroefening, is krachtig en direct, doeltreffend en doordacht. Zijn portretten en landschappen in olie op doek lijken op “geschilderde zeefdrukken” met vaak een monochrome achtergrondkleur met subtiele contrasten.

Inhoudelijk werkt Gutov met uiteenlopende thema’s, objecten en uitdrukkingsvormen uit de brede cultuur, ongeacht tijd, plaats of ideologie. Elk werk is als een kort essay dat in een beeld is samengevat.

Items View all

Events View all

Ensembles View all