Edith Dekyndt

Edithdekyndt

° 1960

Geboren in Ieper (BE).

Edith Dekyndt (°1960) studeert aan het Atelier d'Images Imprimées des Arts2 (Arts au carré) in Bergen. Sindsdien woont en werkt ze afwisselend in Doornik en Berlijn.

Ze ziet de dingen − hoe klein ook − van bij aanvang graag groots, ruimtelijk en dusdanig dat ze de werkelijkheid anders dan gewoonlijk laten verschijnen. Daartoe verlaat ze een aantal gangbare opvattingen over de plastische kunst, om te beginnen die over de creatie in het atelier. Ze richt zich volledig op het werken in situ en gebruikt elke ruimte die haar toebedeeld wordt − een galerie, een museum, een paviljoen − als haar persoonlijk werkterrein om de wijde wereld onder de loep te nemen. Ze zet daarvoor de meest alledaagse voorwerpen en materialen in, zoals klei, dekens, boomstammetjes, gordijnen, waterdruppels of vaandels. Daarmee bouwt ze het vertrekpunt voor haar mysterieuze creaties, intrigerend omdat er steeds een onzichtbare, nakende component is die pas na verloop van tijd het werk binnensluipt en vervolledigt.

Het geheel van haar oeuvre − veelal installaties aangevuld met video’s, foto’s en tekeningen − is de weerspiegeling van tal van kleine empirische waarnemingen, biologisch-wetenschappelijke experimenten en ander minuscuul onderzoek naar de fysische verschijnselen van (en op) onze planeet, en de vele modificaties die ze  ongemerkt ondergaan.

Dekyndt werkt niet alleen in de breedte, maar ook in een tijdsdiepte. Haar werk kent begin noch einde. Soms heft het zichzelf op. Het evolueert, het vervolmaakt zichzelf, of het gaat op in iets anders. Dekyndt richt zich nooit op de uiteindelijke vorm van haar werk, want die bestaat niet. In plaats daarvan richt ze haar focus op het proces van wording, het moment dat een vorm, een kleur of een beweging geboren wordt - en vaak weer verdwijnt. Hierdoor onthult ze wat ons meestal ontsnapt: het onzichtbare, het ongrijpbare en het kortstondige.

Items View all

Events View all

Ensembles View all