M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Edith Dekyndt

Edithdekyndt

° 1960

Geboren in Ieper (BE).

Edith Dekyndt (°1960) studeert aan het Atelier d'Images Imprimées des Arts2 (Arts au carré) in Bergen. Sindsdien woont en werkt ze afwisselend in Doornik en Berlijn.

Ze ziet de dingen − hoe klein ook − van bij aanvang graag groots, ruimtelijk en dusdanig dat ze de werkelijkheid anders dan gewoonlijk laten verschijnen. Daartoe verlaat ze een aantal gangbare opvattingen over de plastische kunst, om te beginnen die over de creatie in het atelier. Ze richt zich volledig op het werken in situ en gebruikt elke ruimte die haar toebedeeld wordt − een galerie, een museum, een paviljoen − als haar persoonlijk werkterrein om de wijde wereld onder de loep te nemen. Ze zet daarvoor de meest alledaagse voorwerpen en materialen in, zoals klei, dekens, boomstammetjes, gordijnen, waterdruppels of vaandels. Daarmee bouwt ze het vertrekpunt voor haar mysterieuze creaties, intrigerend omdat er steeds een onzichtbare, nakende component is die pas na verloop van tijd het werk binnensluipt en vervolledigt.

Het geheel van haar oeuvre − veelal installaties aangevuld met video’s, foto’s en tekeningen − is de weerspiegeling van tal van kleine empirische waarnemingen, biologisch-wetenschappelijke experimenten en ander minuscuul onderzoek naar de fysische verschijnselen van (en op) onze planeet, en de vele modificaties die ze  ongemerkt ondergaan.

Dekyndt werkt niet alleen in de breedte, maar ook in een tijdsdiepte. Haar werk kent begin noch einde. Soms heft het zichzelf op. Het evolueert, het vervolmaakt zichzelf, of het gaat op in iets anders. Dekyndt richt zich nooit op de uiteindelijke vorm van haar werk, want die bestaat niet. In plaats daarvan richt ze haar focus op het proces van wording, het moment dat een vorm, een kleur of een beweging geboren wordt - en vaak weer verdwijnt. Hierdoor onthult ze wat ons meestal ontsnapt: het onzichtbare, het ongrijpbare en het kortstondige.

Werken

Dekyndt edith %281%29

>Edith Dekyndt, Worthlessness, 1997.Video.

Edithdekyndt jurgenaddiers

>Edith Dekyndt, Untitled, 2014.Other, 300 x 45 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. 01 October 2017 - 31 October 2017.

Euromental 2

> Ensemble: Aanwinsten 2016 [Acquisitions 2016].

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

Nel aerts  dimpna  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: SPIRITUALITEIT | SPIRITUALITY.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 6

> Ensemble: WELZIJN / BIEN ÊTRE / WELL-BEING / WOHLERGEHEN.