M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Isa Genzken

Genzken isa %282%29

┬░ 1948

Leeft in Berlin (DE), geboren in DE.

De Duitse kunstenares Isa Genzken (1948) werkt sinds de jaren zeventig aan een veelzijdig oeuvre dat bestaat uit sculpturen, installaties, video’s, kunstenaarsboeken en collages. Ze gebruikt harde materialen zoals beton, gips en epoxyhars, maar ook plastic, textiel en gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven. Verlaten rolstoelen en looprekjes staan verloren in de ruimte, gedecoreerd met een lappen pop of muts, wat op een zielige eenzaamheid en beperkte zelfredzaamheid duidt. Met haar werk weet de kunstenares de hedendaagse realiteit op subtiele wijze maatschappijkritisch te reflecteren. Eind jaren tachtig maakt ze een opmerkelijke reeks abstracte schilderijen onder de noemer Basic Research. Het gaat om gelijkaardige doeken die volledig gedomineerd worden door het opmerkelijke gebruik van de verf, waarmee Genzken topografieën laat ontstaan die zich voordoen als close-ups van stedelijk gebied of luchtfoto’s van buitenaardse landschappen. De doeken zijn niet alleen meerduidig in de manier waarop ze uitersten van de waarneming samenbrengen (van micro naar macro), maar ook in de manier waarop de verfsporen het schilderij transformeren tot een hedendaagse sculptuur.

Tekst: Hans Willemse

 

 

 

 

 

 

Werken

Ig m 1989 48.001.l

>Isa Genzken, Basic Research, 1989.Painting, oil on canvas, 90 x 75 cm.

Isagenzken untitled walker

>Isa Genzken, Untitled, 2006.Installation, 2 walker frames, 1 steel helmet, 1 plastic helmet, doll, tin can, lacquer, 138 x 173 x 86 cm.

Isagenzken untitled wheelchair

>Isa Genzken, Untitled, 2006.Installation, wheelchair, foam, felt, fabric, lacquer, 90 x 68 x 108 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

 mg 2613 credit

> Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque. 01 June 2018 - 16 September 2018.