Joseph Beuys

598px joseph beuys filtz tv by lothar wolleh

1921 - 1986

Geboren in Krefeld (DE), overleden in Düsseldorf (DE).

"Art alone makes life possible – this is how radically I should like to formulate it. I would say that without art man is inconceivable in physiological terms... I would say man does not consist only of chemical processes, but also of metaphysical occurrences. The provocateur of the chemical processes is located outside the world. Man is only truly alive when he realizes he is a creative, artistic being... Even the act of peeling a potato can be a work of art if it is a conscious act." [Joseph Beuys, interviewed by Willoughby Sharp, 1969]

Joseph Beuys was een van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw, die de reikwijdte van kunst wist uit te breiden tot in de domeinen van politiek, maatschappij en ecologie.

Beuys werkte op een manier die in strijd was met de logica en hegemonie van het modernisme. Hij verkent het begrip 'Eurazië' als deel van deze anti-modernistische houding, tegen meer rationeel denken, individualisme en het Eurocentrische wereldbeeld. Met een visie meer afgestemd op culturele diepte, mystiek en de natuur wilde Beuys de tegenstellingen tussen ‘het Westen’ en ‘het Oosten’ opheffen. Dit anti-modernistisch perspectief werd ook weerspiegeld in zijn politiek en sociaal engagement en zijn geloof in discursiviteit, latente energie en directe actie.

In de jaren zestig en zeventig was Beuys actief in Antwerpen via zijn relatie met de vernieuwende galerij Wide White Space. Naast zijn vele tentoonstellingen maakte hij hier op 9 februari 1968 de performance Eurasienstab (Eurazische Staf) in samenwerking met Henning Christiansen.

Items View all

Events View all

Ensembles View all