M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Liza May Post

Annoniem female

° 1971

Geboren in NL.

De Nederlandse fotografe Liza May Post (°1965) besluit pas op haar drieëntwintigste een kunstopleiding te volgen, eerst aan de Rietveld Academie en vervolgens aan de Rijksacademie, beide in Amsterdam. Ze legt zich toe op bijzonder gestileerde fotografie en videowerken waarin ze essenties van menselijke houdingen en bewegingen tracht vast te leggen.

Post stelt zich vragen bij de dwang die mensen ondervinden van hun omgeving en hun onvermogen om zich tegen die druk te verzetten. Ze distilleert de onmacht van de mens als het ware in extreem gereduceerde scènes. De personages in haar werk zijn anonieme ‘interim-figuren’, zonder persoonlijke kenmerken. Ze keren hun rug naar de toeschouwer, draaien hun gezicht weg of verbergen zich achter of onder een kledingstuk. Tegelijk voeren ze een vreemde, irrationele choreografie uit. Haar personages zijn bevroren in een verwrongen positie, ze zijn solitair en hebben geen contact met elkaar. Ze lijken verloren rond te dwalen in een autistisch universum.

In haar videowerken is er geen spanningsopbouw of dramatische ontwikkeling. De kunstenares wil eerder een sfeer oproepen. Ze suggereert meer dan dat ze vertelt. In haar werken functioneert de logica van de droom in plaats van de rationele logica. Liza May Post omschrijft haar werken zelf als gesublimeerde beelden uit een verhaal dat zij in haar hoofd heeft. Het gaat er haar niet om dat de toeschouwer dat verhaal zou kunnen reconstrueren. Zij wil “de pointe” en de sfeer van de hele film weergeven in één gecondenseerd beeld. Dit resulteert vaak in een komische of absurde versmelting van acties en situaties, maar meestal overheerst echter een beklemmend gevoel, een wrange nasmaak.

Haar werken vertonen in een radicale kleinschaligheid psychische stoornissen, mentale haperingen en geestelijke ontreddering. Wanhoop en waanzin zijn weerkerende elementen in dit benauwend oeuvre.

Werken

Post  0001 liza may  photo clinckx

>Liza May Post, Duwen, 1994.Photography, colour photograph, 125 x 294 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

Elsdietvorst stigmata 2018 courtesytheartist

> Ensemble: GEWELD | VIOLENCE.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

Killaars  fransje2 photo a4a vzw

> Ensemble: SBKM - Stichting Beeldende Kunst Middelburg.