Nazanin Fakoor

Annoniem female

° 1978

Geboren in Teheran (IR).

De Iraanse beeldend kunstenares en scenograaf Nazanin Fakoor wordt geboren in Teheran maar groeit op in Duitsland, waar ze in eerste instantie theaterkunsten studeert in München. De vervolgopleidingen scenografie die ze volgt aan de Sorbonne Nouvelle in Parijs en de La Cambre School of Visual Arts in Brussel voeren haar meer en meer naar het grensgebied tussen theater, literatuur en beeldende kunsten.

In 2004 ontmoet ze de Amerikaanse avant-garderegisseur Robert Wilson, die haar introduceert in zijn artistiek laboratorium in New York waar al even geïntegreerd wordt gewerkt: fotografie, performance, video, choreografie, geluid en licht beïnvloeden elkaar als deelfragmenten van de hedendaagse beeldende kunst. Fakoor wordt gevraagd voor diverse samenwerkingsprojecten en tentoonstellingen in theaters, musea en operahuizen wereldwijd, en werkt onder meer samen met Zhang Huang, Anish Kapoor en La Fura dels Baus.

Haar tekeningen en beeldende installaties zijn utopische benaderingen van een realiteit die zich ook al in een grensgebied bevindt: tussen herkenbaar en bevreemdend, tussen waarheid en illusie.

Items View all

Events View all

Ensembles View all