Rena Papaspyrou

Pha1006 01 14

° 1938

Geboren in Athens (GR), werkt in Athens (GR).

Rena Papaspyrou

Studeert schilderkunst aan de Athens School of Fine Arts (workshop bij Yannis Moralis) en volgt mozaïekinitiaties bij Eleni Voila (1956-1961). Ze studeert verder aan de Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts in Parijs nadat ze een beurs van de Franse regering en de National Organisation of Greek Craft op zak had (1961-1967). Ze begint te werken met mozaïek en in 1966 presenteert ze haar eerste solotentoonstelling met mozaïeken in de Gallerie des Beaux Arts in Parijs. In de jaren zeventig richt ze haar aandacht op onconventionele oppervlaktes en materialen. In 1975 verwijdert ze voor het eerst een deel van een muur aan haar huis in Pangrati, een actie die een bepalende rol zal spelen in haar werk.

Vanaf dan maakt ze meestal gebruik van potlood voor het bewerken van panklare materialen zoals gebruikt hout, olieverf, metaalbladen, beroest ijzer en losgemaakte muuroppervlaktes wat leidt tot de omvangrijke samenhangende werken Episodes in Matter (1974-1981). Binnen het kader van die samenhangende werken gebruikt ze tekeningen en fotokopieën om de tegenstelling tussen licht en donker en de verschillende eigenschappen van materie te ontdekken. Vanaf 1980 en later richt ze zich op het contrast tussen verschillende materialen, de kleurendiversiteit en het volume van de oppervlaktematerialen waar ze op werkt. Ze begint de samenhangende werken Images through Matter te creëren waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds aan werkt. In de jaren negentig gebruikt ze de belangrijkste principes van haar kunstenaarschap om grote installaties en omgevingen te creëren.

In 1993 wordt ze benoemd tot professor aan de Athens School of Fine Arts en ze wordt ook de eerste vrouw aan het hoofd van een departement aan de school (Director of the 3rd Painting Workshop). Ze heeft haar werk internationaal tentoongesteld in individuele en groepstentoonstellingen (Europalia, Brussels, 1982, Sao Paulo Biennale, 1983, Flashback, Macedonian Museum of Contemporary Art, 2009, Photocopies Directly from Matter, National Museum of Contemporary Art, Athens, 2011 et al.).

Items View all

Events View all

Ensembles View all