Róza El-Hassan

Elhassan

° 1966

Leeft in Budapest (HU), geboren in Budapest (HU).

Róza El-Hassan (°1966) wordt geboren in Budapest, waar ze nog altijd woont. Na haar studies schilderkunst aan de Academie voor Schone kunsten in Budapest, volgt ze een jaar de Städelschule in Frankfurt en vervolgens de intermedia-afdeling in Budapest. Haar moeder is een Hongaarse, haar vader een Syriër, wat haar aanzet tot vragen over identiteitsvorming maar ook maatschappijvorming.

El-Hassan werkt in veel verschillende media en behandelt vaak ‘uit het leven gegrepen’ politieke onderwerpen. Haar werk laat zich rechtstreeks in met de onderdrukte ‘andere’ die de kunstwereld vaak verkiest te negeren. Zo werkt ze intensief aan het vergroten van de bewustwording rond het lot van de Syrische bevolking tijdens de burgeroorlog.

Terwijl ze nu internationaal in een discursief kader benaderd wordt, werd haar werk aanvankelijk vooral gezien als een verbeelding van energieën, zoals bijvoorbeeld haar letterlijk opgespannen objecten van midden jaren negentig. Deze dimensie van haar werk kan worden gezien in een Midden-Europese mystieke traditie.

Haar gemengde achtergrond ligt soms mee aan de basis voor de projecten die de laatste tien jaar de motor van haar artistieke praktijk vormden in onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten in samenwerking met anderen.  Bijvoorbeeld bij Extra-Territoria, met de Servische kunstenares Milica Tomić, of in haar onderzoek naar sociale en artistieke veranderingen door de Arabische Lente.

Voor haar zijn het artistieke en het maatschappelijke twee zijden van een integraal denken dat verbindingen zoekt.

 

Items View all

Events View all

Ensembles View all