M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Róza El-Hassan

Elhassan ©image: AP Photo/keystone/ Georgios Kefalas

° 1966

Leeft in Budapest (HU), geboren in Budapest (HU).

Róza El-Hassan (°1966) wordt geboren in Budapest, waar ze nog altijd woont. Na haar studies schilderkunst aan de Academie voor Schone kunsten in Budapest, volgt ze een jaar de Städelschule in Frankfurt en vervolgens de intermedia-afdeling in Budapest. Haar moeder is een Hongaarse, haar vader een Syriër, wat haar aanzet tot vragen over identiteitsvorming maar ook maatschappijvorming.

El-Hassan werkt in veel verschillende media en behandelt vaak ‘uit het leven gegrepen’ politieke onderwerpen. Haar werk laat zich rechtstreeks in met de onderdrukte ‘andere’ die de kunstwereld vaak verkiest te negeren. Zo werkt ze intensief aan het vergroten van de bewustwording rond het lot van de Syrische bevolking tijdens de burgeroorlog.

Terwijl ze nu internationaal in een discursief kader benaderd wordt, werd haar werk aanvankelijk vooral gezien als een verbeelding van energieën, zoals bijvoorbeeld haar letterlijk opgespannen objecten van midden jaren negentig. Deze dimensie van haar werk kan worden gezien in een Midden-Europese mystieke traditie.

Haar gemengde achtergrond ligt soms mee aan de basis voor de projecten die de laatste tien jaar de motor van haar artistieke praktijk vormden in onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten in samenwerking met anderen.  Bijvoorbeeld bij Extra-Territoria, met de Servische kunstenares Milica Tomić, of in haar onderzoek naar sociale en artistieke veranderingen door de Arabische Lente.

Voor haar zijn het artistieke en het maatschappelijke twee zijden van een integraal denken dat verbindingen zoekt.

 

Werken

El hassan photo m hkaclinckx 1

>Róza El-Hassan, Lichtmahl [Light Meal], 1996.Installation, lamps, fruit, Variable.

Skmbt c45215050413140

>Róza El-Hassan, Breeze 9 (Natural Air Conditioning and Adobe Houses), 2015.Drawing.

Roza el hassanphoto m hkaclinckx5

>Róza El-Hassan, Breeze 9 (Natural Air Conditioning and Adobe Houses), 2015.Installation, prototypes for temporary housing, made of sun-dried adobe bricks, variable dimensions.

Tentoonstellingen & Ensembles

1366

> Tentoonstelling: Ensemble. 15 June 2005 - 28 August 2005.

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

Lichtmahl

> Tentoonstelling: Museumnacht: Topstukken in de nacht . 01 August 2015.

Tuymans  luc  polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. 07 June 2013 - 22 September 2013.

Au congo belge.

> Tentoonstelling: The Welfare State. 29 May 2015 - 27 September 2015.

Visite roeselare groot

> Tentoonstelling: Visite Roeselare – The Green Line. 05 May 2016 - 19 June 2016.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Room: Yellow Gold.

Nel aerts  dimpna  2018  courtesy to the artist

> Ensemble: SPIRITUALITEIT | SPIRITUALITY.