Sergey Maslov

Sergei maslow 1998

1952 - 2002

Geboren in Samara (formerly Kuybyshev) (RU), overleden in Almaty (KZ).

Sergey Maslov staat bekend als de 'mythevormer' van de hedendaagse kunstscène in Kazachstan. Maslov werd geboren in de nomenklatura, de bevoorrechte en politiek betrouwbare Sovjet-elite. Zijn ouders waren prominente journalisten, wat betekende dat hij meer toegang had tot informatie over de buitenwereld dan de gemiddelde burger. Nadat hij een doctoraat in pedagogie behaalde, begon Maslov les te geven aan de kunstfaculteit van het Instituut voor Lerarenopleiding in het Kazachse Semipalatinsk. In het midden van de jaren 1980 zette hij zijn eerste stappen in de kunstwereld, via contacten met de officieuze kunstscène in Moskou.

In de late jaren 80, de periode van de perestrojka of 'reconstructie', richtte hij samen met kunstenaar Alexander Popov in Almaty de groep Nochnoi tramvai ('Nachttram') op. Kunst van kinderen zag hij als een krachtig tegengif voor de culturele en mentale corruptie van de samenleving in de late Sovjetperiode, maar in de economische en politieke situatie die in 1991 volgde op de onafhankelijkheid van Kazachstan kon een gepland kinderkunstmuseum niet gerealiseerd worden.

Nadat hij tijdens de performance Vostok diskretnyi  ('De Oriënt is discreet') met zijn eigen bloed schilderde, werd Maslov ontslagen als docent aan de kunstfaculteit. Gedurende de laatste jaren van zijn leven voorzag hij in zijn levensonderhoud als nachtwaker in galerie Voyager in Almaty.

In 1998, tijdens de eerste jaarlijkse tentoonstelling van het Soros Center for Contemporary Art in Almaty, gefinancierd door de Hongaars-Amerikaanse geldschieter George Soros, ensceneerde Maslov een van zijn meest legendarische mythes. Hij toonde een foto van zichzelf in een doodskist,  nadat hij zogezegd was gestorven aan een ongelukkige liefdesrelatie met Whitney Houston. Er waren ook zes ingelijste brieven van hun (fictieve) correspondentie.

In 2002, op het moment van zijn vroegtijdige dood, had Maslov net een subsidie ontvangen van het Soros Center om een roman te schrijven over hedendaagse Kazachse kunstenaars in de ruimte. Hij had ook een computerdiashow ontwikkeld over buitenaardse wezens en Kazachen, die in een yurt (de traditionele ronde tent van de Centraal-Aziatische nomaden) moest worden getoond. Dat project, Baikonur 2 (2001) is nu deel van de M HKA-collectie. Het werd gekocht naar aanleiding van de tentoonstellingsreeks Europe at Large.

Maslov liet talrijke tekeningen, schilderijen, films, manuscripten en andere projecten na. Het M HKA ontving twaalf schilderijen uit de reeks Dream (1982-2000) als donatie en heeft ook een van zijn schetsboeken en het werk Survival Instruction for Citizens of the Former USSR uit 1998 in zijn bezit – in de gereconstrueerde vorm waarin het in 2005 door Viktor Vorobyev en Yelena Vorobyeva werd gepresenteerd in het eerste Centraal-Aziatische paviljoen op de Biënnale van Venetië (curator: Viktor Misiano).

A K

Items View all

Events View all

Ensembles View all