Antwerpen / Anvers / Antwerp / Antwerpen

Joseph beuys and henning christiansen  eurasienstab  fluxorum organum opus 39 %2816mm film still%29  1968. camera paul de fru. courtesy wide white space archive  %c2%a9 sabam %28belgium%29  201

Ensemble

Joseph Beuys bezocht Antwerpen eind jaren 1960 en begin jaren 1970 voor tentoonstellingen en evenementen in de Wide White Space Gallery van Anny De Decker en Bernd Lohaus, een vroegere leerling van Beuys. Op 9 februari 1968 vond er bijvoorbeeld de iconische actie Eurasienstab (Eurazische staf) van Beuys en Henning Christiansen plaats. Op dat moment was de kunstenaar weinig bekend buiten Duitsland, maar hier werd Beuys in contact gebracht met kunstenaars zoals Marcel Broodthaers en Panamarenko.

Antwerpen was verbonden met Beuys thuisstad Kleef door zwanen die vaak in zijn werk voorkomen. Met deze vogel refereerde hij aan Wagners Lohengrin, een opera in de Zwaanridder traditie die zich afspeelt aan de oevers van de Schelde in Brabant. Verhalen rond de Zwaanridder vormden ook de inspiratie voor de Schwanenburg in Kleef.

In 1980 werd in Antwerpen het eerste filiaal buiten Duitsland van de Free International University (F.I.U.) van Beuys opgericht. Gedurende een viertal jaar gingen kunstenaars en andere denkers geïnspireerd door Beuys op geregelde tijdstippen in gesprek over ecologie, kunst en politiek.

Items View all

Actors View all