Fluxus / Fluxus / Fluxus / Fluxus

Ba635a3 e0bfa47 bb54135

Ensemble

Fluxus was een beweging die vanaf de vroege jaren zestig het concept van kunst wilde verbreden door de grenzen tussen de verschillende disciplines op te heffen en door kunst en leven te laten versmelten.

Via het werk van kunstenaars als Nam June Paik, George Brecht en George Maciunas (de oprichter van de beweging) kwam Joseph Beuys in contact met Fluxus. In 1963 was hij medeorganisator van het festival FESTUM FLUXORUM FLUXUS, MUSIK UND ANTIMUSIK – DAS INSTRUMENTELLE THEATER aan de Academie voor Schone Kunsten van Düsseldorf, waar hij doceerde. Beuys’ eerste twee acties vonden plaats tijdens dit festival. Vanaf het midden van de jaren 1960 werkte hij voor zijn acties vaak samen met Fluxus-componist Henning Christiansen.

De ideeën van Beuys botsten vaak met die van andere leden van de Fluxus beweging. Zo betrok Beuys in tegenstelling tot zijn collega’s zelden het publiek in zijn performances. Het performatieve aspect van Fluxus heeft de artistieke activiteiten van Beuys echter aanzienlijk uitgebreid en zijn interesse in muziek en geluid als onderdeel van de taal van de kunst werd in de context van Fluxus sterk ontwikkeld.

Items View all

Actors View all