M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Spiritual Form

SPIRITUELE VORM          

Het idee van de spirituele vorm kwam naar voren tijdens de gesprekken omtrent het werk van Philippe Van Snick, Stephen Antonakos en James Lee Byars.

Het zal misschien als een paradox klinken om de informele ervaring van spiritualiteit te vertalen in vorm. Maar is op de een of andere manier om het even welke voorstelling – om het even welk woord – geen paradox die iets probeert te vatten dat altijd onuitputbaar en performatief is? Kunst kan vormen aanbieden die de essentie van ritualistisch vermogen omvormen tot beelden die een connectie toelaten met de intensiteit vervat in ervaring. Losgerukt van religie, kunnen kruisen, lichtkransen, aura’s, kleuren en licht puur vermogen worden die hun eigenschap behouden om onze innerlijke dimensies te beroeren.

Van Snick brengt de sensitieve logica van het universum ter sprake via simpele middelen, blauw en zwart voor dag en nacht, tien kleuren voor een kosmische orde. Byars schrijft een brief in de vorm van een gouden man en biedt ons de perfecte filosofie; een gouden naald aangevuld met een houten tandenstoker met de vermelding TH FI TO IN PH. (The First Totally Interrogative Philosophy / De eerste volledig vragende filosofie). Antonakos verbergt de technologische elementen van neon en laat alleen toe dat het licht kan stralen vanuit een geometrische vorm waardoor spirituele elementen in minimalistische vormen geïntroduceerd worden.

Verberg deze beschrijving

Werken

Byars  james lee  gouden speld en tandenstoker  schenking flor bex%282%29

>James Lee Byars, The Perfect Philosophy, 1975.Object, gold.

2018 james lee byars photo m hka 27

>James Lee Byars, TH FI TO IN PH, 1975.Object, wooden toothpick, 5.6 x 0.2 cm.

Byars,%20james%20lee,%20the%20intellectual%20murder%20shoes,%201975%20photo%20bo%20bex

>James Lee Byars, The Intellectual Murderer Shoes, 1975.Installation, fabric, shoes, 23 x 33 x 13 cm.

Byars james lee the giant 1975

>James Lee Byars, The Giant, 1976.Collage, 158 x 177 cm.

Stephen antonakos

>Stephen Antonakos, White Cube with Blue and Red Neon, 1982.Installation, 93.98 x 91.40 x 91.40 cm.

Snick  philippe van  10 dagen 10nachten  1985 photo  heirman graphics

>Philippe Van Snick, 10 dagen - 10 nachten, 1985.Poster, vinyl, canvas, cardboard, 20 x (24 x 18 cm).