Tekenen / Drawing / Dessins / Zeichnen

144

Ensemble

'Mijn tekeningen creëren een soort reservoir dat me belangrijke impulsen kan geven. Met andere woorden, ze zijn een soort basisbronmateriaal waaruit ik steeds opnieuw kan putten.'

Voor zijn werken op papier gebruikte Joseph Beuys uiteenlopende media en materialen, van meer traditionele zoals potlood, pastel, olie en collage, tot eerdere onconventionele zoals hazenbloed, bijenwas, krijt en chocolade. In zijn tekeningen komen veel inspiratiebronnen van Beuys naar voren: mythologie, de Christelijke traditie, natuur, literatuur, alchemie en antropologie. Veel voorkomende motieven zijn dieren, de sjamaan, revolutie, sociale structuren en het landschap. Beuys gebruikte vaak een kleur die hij als ‘Braunkreuz’ omschreef, een bruine olieverf gebruikt voor het schilderen van vloeren. In de loop van de tijd ging Beuys vaker woorden en emblemen in zijn tekeningen gebruiken. De contacten van Beuys met de Fluxus beweging hadden ook een invloed op zijn tekeningen in de vorm van een nieuw genre: als het resultaat van een actie, of de partituur voor een actie in de toekomst.

Uit: Heiner Bastian en Jeannot Simmen, Interview met Joseph Beuys in de catalogus van de tentoonstelling Zeichnungen/Tekeningen/Drawings Museum Boymans Van Beuningen, Rotterdam, 1970-80, p 93-94.

Items View all

Actors View all