M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Verlies en afwezigheid [Loss and Absence]

Vercruysse jan m %28m1%29 1992 photo syb'l. s.  pictures ©image: M HKA

Typerend voor Jan Vercruysse is een krachtig gevoel voor melancholie. Vercruysses werken voelen leeg en stil. Hij ontneemt archetypische objecten als de piano, de haard en de stoel hun functie en daarmee hun betekenis. Zijn sculpturen zijn niet te betreden en gaan geen interactie aan met hun omgeving. Wat achterblijft is een leegte, een afwezigheid; afwezigheid van een boodschap, van een betekenis en van een inhoud. Ook het ontbreken van beelden duidt op afwezigheid. Vercruysse toont geregeld lege kaders en constructies die normaal gesproken een beeld of inhoud bevatten, maar nu zelf tot beeld zijn geworden. Vercruysse geeft zo een fysieke gestalte aan het 'verlies' van de kunst en van de plaats van de kunst in de wereld. Tegelijkertijd zorgt deze leegte ook voor ruimte om opnieuw over de positie van de kunst na te kunnen denken.

Verberg deze beschrijving

Werken

Vercruysse jan kamer iii 1985heirman graphics

>Jan Vercruysse, Kamer (III) [Chamber (III)], 1985.Installation, wood, mirror, neon lamp, 390 x 170 x 250 cm.

Vercruysse jan atopies viii 1986 foto a4avzw

>Jan Vercruysse, Atopies (VIII), 1986.Installation, mahogany veneer on wood, steel, 396 x 380 x 30 cm.

8 1

>Jan Vercruysse, 9 ontwerpen voor het omslag van een tijdschrift in 8+1 afleveringen, 1992.Print, paper.

Mm1

>Jan Vercruysse, M (M1), 1992.Sculpture, wood, gypsum, blue glass, white pigment, 54 x 200 x 155 cm.

Vercruysse jan les paroles %28iii%29 1993. jpg

>Jan Vercruysse, Les Paroles (III), 1994.Sculpture, wood, iron, paint.