M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: The Vibrating Image

 dsc1190 ©image: M HKA

HET BRUISENDE BEELD

Dit thema kwam plots op in onze gedachten toen we keken naar de werken van Wim Delvoye en Costas Tsoclis die we dan combineerden met beelden van Hicham Benohoud.

Wat doen kunstenaars, simpel uitgedrukt? Als ze ambachtslieden waren, konden ze gezien worden als beeldsmeden omdat ze simpelweg spelen met ons vermogen om beelden waar te nemen en ze ons schitterende vondsten aanreiken. Kijk ernaar: kunstwerken tussen twee en drie dimensies die de vorm hebben van een voorwerp en het beeld van een ander en die op de een of andere manier verdeeldheid zaaien in het gezichtsveld. Op die manier schipperen beelden tussen verschillende betekenissen en schommelen ze tussen interpretaties of blijven mogelijkheden.

In Sky werkt Tsoclis met trompe-l’oeil om een scène te creëren die zowel met de voeten op de grond als met het hoofd in de wolken is. Delvoye presenteert een werk dat de functionele vorm van een betonmixer heeft die echter met de hand uitgekerfd is en, versierd met lichtblauwe en witte kleuren, eerder doet denken aan keramiek. Benohoud, op zijn beurt, geeft leerlingen een nieuwe plaats in een klaslokaal via eenvoudige visuele effecten.

Verberg deze beschrijving

Werken

Tsoklis2

>Costas Tsoclis, Sky, 1971.Installation, water taps, wood, barrel, rubber pipes, oil-paint, plexiglas, variable dimensions .

Delvoye  wim  betonmolen  1993collectie m hka

>Wim Delvoye, Betonmolen [Cement Mixer], 1993.Sculpture, wood, lacquer, 128 x 155 x 92 cm.

Benohoud  hicham salle de classe 2000 2002 2

>Hicham Benohoud, Salle de classe, série 2 [Class Room, Series 2], 2000-2002.Photography, silver gelatine print, 60 x 80 cm.

Benohoud  hicham  version soft  2003 2007 collectie m hka

>Hicham Benohoud, Version soft, 2003.Photography, silver gelatine print, 60 x 80 cm.

Athene addiers part1 422

>Hicham Benohoud, Petites images coupées, 2004.Photography, silver gelatine print, 116 x 89 cm.