M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: A 37 90 89: Beyond the Museum

M HKA, Antwerp

01 June 2018 - 06 January 2019

1969.05.00 001 a pho house mgl 012 © Photo: Maria Gilissen

A 37 90 89: HET MUSEUM VOORBIJ

Curator: Barbara Vanderlinden

In mei 1969 kondigde een losse groep kunstenaars en enthousiastelingen rond de galerie White Wide Space de oprichting van een nieuw centrum voor kunst en communicatie in Antwerpen aan. De Duitse curator Kasper Koenig stond aan het hoofd van A 37 90 89. "A staat voor A, ABC, anti-kunst enzovoort", schreef hij in een aankondiging. "37 90 89 is het telefoonnummer. Het nummer zal 24 uur op 24 beantwoord worden."

A 37 90 89 begon met een champagneontbijt op 21 juli 1969 tijdens de live uitzending van de landing van Apollo 11 op de maan. In de zes maand die daarop volgden bracht het programma een netwerk van neo-avantgarde kunstenaars uit West Europa en de Verenigde Staten samen in Antwerpen. Hun kunstacties verwerkten fundamentele vragen over de kunst en haar instituten in een maatschappelijke context. James Lee Byars realiseerde bijvoorbeeld een live-experiment via televisie, radio en telefoon waarbij hij wereldwijd vragen verzamelde, Marcel Broodthaers installeerde er zijn migrerende Musée d'Art Moderne, Département des Aigles, Addi Køpcke, Robin Page en Tomas Schmit reconstrueerden in A 37 90 89 het café Amadou en Jörg Immendorff en zijn LIDL-collectief organiseerden er de LIDL Sport Week.

Hoewel A 37 90 89 slechts zes maanden open was, beïnvloedt het de discussie over het dilemma van musea en hun moeilijkheden om experimentele ideeën een plaats te geven bijna 50 jaar later nog steeds. Deze archieftentoonstelling wil de ambitie en de geschiedenis van A 37 90 89 uitspitten aan de hand van drie elementen: een film die alle historische documenten doorloopt, terwijl mannelijke en vrouwelijke stemmen fragmenten uit het archief voorlezen; een fototentoonstelling van Maria Gilissen en een re-enscenering van de LIDL Sport Week door Josef Dabernig.

A 37 90 89 (1969)
Maria Gilissen

De meeste activiteiten in A 37 90 89 gebeurden live ter plaatse, maar vooral dankzij de foto's van Maria Gilissen werden ze gedocumenteerd en voor de toekomst bewaard. Haar foto's spelen een essentiële rol, ze vormen een ingang voor het construeren van het verleden. Voor de tentoonstelling heeft Gilissen meer dan honderd zwart-witfoto's geselecteerd.

Revisioning LIDL Sports Week (2018)

Josef Dabernig

15 fotografische panorama's onderzoeken de landschappen van sportvelden in en rond Antwerpen. Deze geladen locaties zijn qua vorm en grootte vergelijkbaar met de locaties die LIDL in 1969 gebruikte voor zijn sportactiviteiten in Antwerpen. Josef Dabernig verbindt het LIDL Sport Week-archief met nieuwe beelden en onderzoekt zo de manier waarop het archief zich van communicatiemedium tot kunstmedium ontwikkelt.

 

Gerelateerde activiteiten

17-25 augustus 2018

Revisioning LIDL Sports Week (2018)

Josef Dabernig

LIDL - Sport Training Nr. 6: Football Match  (2018)

Locatie: Ludo Coeckstadion, Berchem 

LIDL - Sports Training Nr. 7: Cycling Race  (2018)

Locatie: Wielercentrum Antwerpen, Wilrijk

 

Foto caption: A 37 90 89, Beeldhouwersstraat 46 in Antwerpen, ca. Juni 1969. Foto: Maria Gilissen

Verberg deze beschrijving

Op dit moment zijn geen items verbonden met deze tentoonstelling.