M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Above the Bay of Naples from Via Partenope, Naples, September 2008

M HKA, Antwerp

20 January 2018 - 29 April 2018

Chabove the bay of naples from via s2010 photo m hkacc Collection M HKA, image © M HKA

De Britse kunstenaar Craigie Horsfield reflecteert met zijn tapijtwerken over het begrip ‘tijd’. De langzame totstandkoming van zijn werk staat in schril contrast met de vluchtigheid van het moment dat op het tapijt wordt afgebeeld. Ook het combineren van het moderne, vliegensvlugge medium fotografie met de eeuwenoude tapijtkunst levert een tegenstrijdigheid op. Voor Horsfield vormt het tapijt daarnaast ook een metafoor voor zijn visie op sociale relaties. De gekleurde draden waaruit het tapijt bestaat, stellen op zichzelf niets voor, maar vormen samen wel een indrukwekkend beeld. Op die manier wint volgens Horsfield het individu aan betekenis in de context van een uitgestrekter sociaal weefsel.

Het monumentale wandtapijt Above the Bay of Naples from Via Partenope, Naples, September 2008 werd op maat gemaakt voor de ronde zaal van het M HKA, naar aanleiding van Horsfields solotentoonstelling Schering en inslag in 2010. Het werk werd vervaardigd in samenwerking met Flanders Tapestries, een textielfabriek in West-Vlaanderen. Onder leiding van Horsfield vertaalde het bedrijf een van zijn foto's – een panoramisch uitzicht op een vuurwerkshow in de baai van Napels – naar een gigantisch en zeer gedetailleerd gewoven textielwerk.

Verberg deze beschrijving

Craigie horsfield  above the bay of naples photo clinckx

> Craigie Horsfield, Above the Bay of Naples from Via Partenope, Naples, September 2008, 2008-2010. Photography, tapestry, 400 x 2600 cm.