ANDREW WEBB – "IK ZIE JE MORGEN"

Andrew webb heavenly flowers 2014 m hka cc v2

Event

M HKA, Antwerp

02 May 2021 - 29 August 2021

Andrew Webb (1966-2019) wordt geboren in Warwickshire, Engeland, en studeert aan het Goldsmiths’ College, University of London. Na een kort verblijf in Spanje verhuist hij met zijn partner Jon Thompson midden jaren negentig naar België, waar hij tot 2008 verblijft, eerst in Antwerpen en daarna in Brussel. Vanaf 2008 woont en werkt hij in Sandwich, Engeland.

Andrew Webb gaat in zijn oeuvre op een hedendaagse wijze aan de slag met stijlfiguren van het dadaïsme en surrealisme. Hij maakt veelvuldig gebruik van taal met visuele en fonetische woordspelingen en anagrammen, humor, erotiek en schoonheid. Webbs initialen, de A en de W,  komen veelvuldig voor in zijn oeuvre: deze alfa en omega duiden op Webbs zoektocht naar kosmische verbinding.

Aanvankelijk bestaat het werk van Andrew Webb uit objecten en collages met een sterk conceptueel karakter. Vanaf 2011 legt hij zich eerder toe op het schilderen. Hij ontwikkelt een eigen penseelvoering met olieverf. Hij maakt zeer kleurrijke doeken, met verwijzingen, woordspelingen en poëtische dubbelzinnigheden. De schilderijen die na zijn dood worden aangetroffen in zijn atelier in Sandwich refereren veelal aan zijn belangrijke ruimtelijke werken en in zijn collages en sculpturen vallen de veelvuldige verwijzingen naar missalen op.

Deze intieme hommagetentoonstelling werd in samenwerking met Annie Gentils Gallery georganiseerd en geeft een coherent overzicht van Andrew Webbs artistieke praktijk. Schilderijen en installaties worden aangevuld met kunstenaarsboeken, schetsen en andere documenten uit zijn archief.

Een van de werken van Webb, Heavenly Flowers, werd samen met een van zijn kunstenaarsboeken door het M HKA aangekocht.

Items View all

Media View all

Actors View all