Vertrekken vanuit een normale situatie en deze hervertalen in elkaar overlappende en meervoudige lezingen van condities uit heden en verleden

Fausto delle chiaie  untitled  1993 %281%29

Event

MuHKA, Antwerpen

19 September 1993 - 28 November 1993

Deze internationale tentoonstelling werd voor ANTWERPEN 93 geconcipieerd door Yves Aupetitallot, Iwona Blazwick en Carolyn Christov-Bakargiev. De titel is geinspireerd op Gordon Matta Clark, die een van zijn laatste werken maakte in de stad, wat op zijn beurt leidde tot de stichting van het M HKA. Het onderwerp van deze tentoonstelling is, in zekere zin, de ‘tentoonstelling’ zelf. Een nieuwe relatie bewerkstelligen tussen structuur, locatie, context, kunstenaar en publiek, dat is waar het eigenlijk om gaat. Alle deelnemers hebben nieuw werk gecreëerd voor dit evenement. Andere culturele uitingen zoals muziek, architectuur, massamedia, stadsvernieuwing, zelfs gastronomie weven zich tussen de tentoonstelling, het museum en de stad in. Projecten van opkomende kunstenaas worden naast de ingrepen van een vorige kunstenaarsgemeenschap geplaatst. Er ontstaat een wisselwerking tussen het lokale en het internationale, tussen marge en centrum, gemeenschappen en individuen. De 16 kunstenaars in deze tentoonstelling zijn niet verbonden door generatie, nationaliteit of medium. Sommige vertrekken vanuit onderzoek (wetenschappelijk, sociologisch, antropologisch) om de cultuurpolitiek en de wereld waarin zij leven te bestuderen. Anderen benaderen het maken van kunst metaforisch of narratief, wars van het rationalisme van de Westerse kunst. Toch herkennen we een aantal sleutelthema’s: omtrent de versplintering en dynamiek van gemeenschappen; het onzichtbare verleden en de uitwisselingen die culturele identiteiten bepalen; en het geworteld zijn in het alledaagse.

Kunstenaars:  Judith Barry, Zarina Bhimji, Sylvia Bossu, Patrick Corillon, Fausto Delle Chiaie, Mark Dion, Eugenio Dittborn, Jimmie Durham, Maria Eichhorn, Andrea Fraser, Renée Green, Bethan Huws, Ann Veronica Janssens, Laurie Parsons, Mathias Poledna, Luca Vitone. 

Items View all

Media View all

Actors View all