ARCHIEFPRESENTATIE: MAIL ART & IN VITRO

Mm 006 a

Event

05 September 2020 - 24 January 2021

MAIL ART

"Communicatie is de overdracht van informatie. Mail art is communicatiekunst (via post, telegrafie, telex, telefax, computer, telefoon, ...). In zijn meest extreme vorm is communicatiekunst kunst zonder materieel object (bijvoorbeeld telefoonkunst). De producten zijn slechts de resultaten (registratie) van de processen. Deze producten (dingen, herinneringen, ...) zijn minder belangrijk dan de processen (de activiteiten). Mail art is ook proceskunst. In principe zijn de interrelationele activiteiten van mail art belangrijker dan de mail art-artefacten zelf."

 – Guy Bleus, 1984  (Exploring mail art, in: Commonpress 56, Tienen, 1984, p. 41)

 

Vanuit de verschillende aanwezige mail art-archieven, zoals het ICC-archief, de nalatenschap van Jef Lambrecht, het Jan van Veen-archief en de recente schenking mail art-objecten van de familie Bex-De Deyne, reconstrueert het M HKA enkele historische mail art-verzendingen.

De presentatie toont brieven, postkaarten, affiches en collages van Walter Beckers, Guy Bleus, André Cadere, Luc Deleu, Filip Francis, Jef Lambrecht, Carla Meertens, Christine Steel, Endre Tot, Johan Van Geluwe, Han Van Meeuwen en Jan Verhaeghe.

 

IN VITRO

Het In Vitro-project werd gelanceerd als aanvulling op de mail art-presentatie. Zeventien kunstenaars werden uitgenodigd om een kunstwerk te maken op een A2-blad. Elk werk werd in een oplage van 100 geproduceerd en verzonden naar onze nationale mailinglijst. De originele kunstwerken worden in het museum getoond.

Kunstenaars: Nel Aerts, Babi Badalov, Guy Bleus, Kasper Bosmans, Marlies De Clerck, Arpaïs Du Bois, Maika Garnica, Carlos Ginzburg, Paul Hendrikse, Nikita Kadan, Basim Magdy, Bart Prinsen, Laure Prouvost, Kelly Schacht, Charline Tyberghein, BEN Vautier, Eleanor Wright

 

Media View all