M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: De première van de hersenexpansie in kleuren! [The première of the brain expansion in color!]

Wide White Space Gallery, Antwerp

073 ©image: Wim Van Eesbeek

De Première van de Hersenexpansie in Kleuren! gaat door op 16 december 1966 en is de tweede happening die Panamarenko samen met Hugo Heyrman in de Wide White Space Gallery organiseert. Aan de wand hangen door Hugo Heyrman in olieverf geschilderde portretten van filmsterren. Aan het plafond bengelt Molly Peters, bekend als Bond girl met haar naakt rol in Thunderball, in de vorm van een door Panamarenko gemaakte pop. De belangrijkste doelstelling van deze happening is om de zintuigen van het publiek zodanig te stimuleren om tot een ‘hersenexpansie’ te komen. Dit gebeurt door een mix van kleurige puddingen, door een meterslange varkensblaas die Panamarenko machinaal opblaast en vervolgens door gans de ruimte slingert, door het geschreeuw van een gekooide toekan en door een grote sigaret aan te steken en geleidelijk te laten opbranden. Verder liggen mosselschelpen met aangestoken fietslampjes in een pan met kokend water te dobberen en leest Panamarenko een tekst voor uit een populair magazine.

Verberg deze beschrijving

Media

073

>Affiche van 'De première van de hersenexpansie in kleuren!', 1966

Pan add 026

>Opening - en installatiezicht van 'De première van de hersenexpansie in kleuren!' in 1966 met 'Molly Peters'.

073

> Panamarenko, De première van de hersenexpansie in kleuren! [The première of the brain expansion in color!], 1966. Poster, ink, yellow paper, 83 x 60 cm.

Feltra smak dirk pauwels

> Panamarenko, Dr. Hugo Heyrman, Feltra , 1966. Object, styropor, felt, 180 x 115 x 130 cm.

Panamarenko   molly peters  1966copyright brigitta callens

> Panamarenko, Molly Peters , 1966. Object, styropor, felt, metal , 138 x 134 x 63 cm.