M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: EKATERINA MUROMTSEVA – Kwart voor twaalf

M HKA, Antwerp

25 September 2020 - 24 January 2021

Ekatarina morumtseva quarter to twelve 2018 photo alexander anufriev Ekatarina Morumtseva, 'Quarter to twelve', 2018, photo:Alexander Anufriev

Ekaterina Muromtseva (Moskou, 1990) studeerde filosofie en volgde vervolgens een schilder- en tekenopleiding aan de Rodchenko Art School, waarna ze ook de documentaire richting binnen de fotografie en videokunst doorliep.

Sinds haar eerste solotentoonstelling in 2015 neemt de internationale interesse voor Muromtseva’s beeldend werk toe. Ze wordt omschreven als een veelzijdige, politiek ingestelde kunstenares met een groot sociaal engagement. Muromtseva schildert in aquarel, maakt aangrijpende video’s, snijdt personages uit hout. In haar vrije tijd geeft ze ook kunstonderwijs aan bejaarden, met wie ze bij voorkeur over de Tweede Wereldoorlog en de dood van Stalin praat.

Met veel bravoure combineert Ekaterina Muromtseva in haar composities en installaties het heden met het verleden, soms met intelligente humor, dan weer met ironische grimmigheid. Dat ‘het nieuwe Rusland’ nog steeds worstelt met de democratische evenwichten, wil niet zeggen dat de verwesterlijking (sinds de glasnost en perestrojka van Michail Gorbatsjov) geen invloed heeft gehad op de culturele bevrijding van het land. De kern van haar oeuvre zijn de schimmen uit het verleden die Muromtseva een plaats tracht te geven in het heden. Ze onderzoekt het donkere verleden van de Sovjetunie om het nieuwe heden van Rusland te belichten.

Ekaterina Muromtseva’s werk Kwart voor twaalf is een zaalvullende installatie waarin met behulp van projectieapparatuur en gloeilampen tekeningen op transparanten worden geprojecteerd op drie muren. Zo wordt een schaduwtheater gecreëerd met bewegende beelden van een reeks figuren, mechanismen en dieren. De figuren overlappen elkaar of vloeien in elkaar over, en vormen zo een aaneenschakeling van scènes over het leven. De afgebeelde parade is constant in beweging, en cirkelt samen met het sociale ritme en het ritme van de geschiedenis op ‘de muziek van de revolutie’. Doorheen dit alles hoort men als een echo uit het verleden het gedicht De twaalf van de Russische dichter Aleksandr Blok, het eerste Russische literaire werk over de periode na de revoluties in het begin van de twintigste eeuw. Kwart voor twaalf vertelt over het gevoel van collectieve verwachting en permanente veranderingscyclus. De revolutie verandert van een radicale in een progressieve beweging, en van een postindustriële samenleving gaan we over naar een netwerksamenleving.

Deze tentoonstelling is deel van het ‘Present Continuous’-project, een structurele samenwerking tussen M HKA en V–A–C.

Verberg deze beschrijving

Media

Ekatarina morumtseva quarter to twelve 2018 photo alexander anufriev

>

>Stappenplan Toerisme voor Autisme https://www.toerismevoorautisme.be/portfolio/mhka-stappenplan/

A quarter to twelve 50%d1%8590

> Ekatarina Muromtseva, Quarter to Twelve, 2018. Installation.