Bernd Lohaus – Fremdkörper: Werken uit het atelier van Bernd Lohaus. Eerste opstelling: Aus der Blume das Holz

Campagnebeeld web

Event

M HKA, Antwerpen

23 April 2015 - 31 May 2015

Bernd Lohaus (°1940-†2010) was een van de kernfiguren uit de internationaal gerichte avant-garde van de jaren zestig die de basis vormde voor de rijke beeldende kunstscène die zich hier sindsdien heeft ontwikkeld. Lohaus en zijn generatiegenoten waren radicaal en compromisloos. 

Het M HKA maakte reeds in 1995 een grote overzichtstentoonstelling van Lohaus, en recent was er ook een grote solotentoonstelling in Mac’s/Le Grand-Hornu (2013).

Fremdkörper: werken uit het atelier van Bernd Lohaus was geen klassieke tentoonstelling. In drie bewegingen werden werken die lang niet getoond werden, zoals de grote, minimale tekeningen of de monumentale sculptuur Münster, opnieuw tentoongesteld. Fremdkörper: werken uit het atelier van Bernd Lohaus was geen overzicht van wat in het atelier achterbleef; het had de intentie de capaciteit van zijn nalatenschap te onderzoeken om zo het rijke beeld dat er nu al is van het oeuvre van Bernd Lohaus te verbreden, door de klemtoon te leggen op de minder bekende facetten van zijn werk.

EERSTE OPSTELLING: Aus der Blume das Holz
24.04.2015 – 31.05.2015     

De bloem en het hout. Sinds eind jaren 70 tekende en schilderde Bernd Lohaus vaak de bloem als motief, en gelijktijdig trad hij naar buiten met zijn monumentale sculpturen in hout. Slechts zelden toonde hij ze samen, alsof het ene het andere uitsloot. In zijn tekst Aus der Blume das Holz komt net de samenhang en de nabijheid tot stand.

TWEEDE OPSTELLING: Versuch einen Satz auszusprechen
02.06.2015 – 28.06.2015
     

In deze opstelling kwam de klemtoon te liggen op taal, en dan vooral taal in haar compacte, dichterlijke en muzikale vorm.

DERDE OPSTELLING: Von der Wiederholung der Träume zur Realität      
30.06.2015 – 26.07.2015

In de laatste opstelling stond de herhaling centraal. De kunstenaar insisteerde op wat hem het meeste raakt en voelde de noodzaak dit herhaaldelijk te delen met de buitenwereld.

De tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met Anny De Decker en Stella Lohaus.

Items View all

Media View all

Actors View all