Bernd Lohaus – Fremdkörper: Werken uit het atelier van Bernd Lohaus. Tweede opstelling: Versuch einen Satz auszusprechen

Lohaus desktop2 home

Event

M HKA, Antwerp

24 April 2015 - 26 July 2015

TWEEDE OPSTELLING

02.06→28.06.2015

Versuch einen Satz auszusprechen [Poging een zin uit te spreken]

In deze opstelling komt de klemtoon te liggen op taal, en dan vooral taal in haar compacte, dichterlijke en muzikale vorm.

Bernd Lohaus combineerde in zijn werken op papier geregeld rechte lijnen en tekst. Deze lijnen werden met potlood of krijt getrokken, of met kleefband aangebracht. Vanaf midden jaren 80 gebruikt hij ook muziekpapier als basis, aanvankelijk voor werken met taal. De voorgedrukte notenbalk zinspeelt op muzikaliteit, maak ook de grafische weergave en de parallelle lijnen inspireren Lohaus om er tekst of lijnen aan toe te voegen. Deze werken hangen in dezelfde zaal als Münster, een sculptuur die ook de aandacht vestigt op lijnen, sporen en groeven.

Twee grote tekeningen in zaal 1 vragen ruimte en aandacht middels taal en tekst. Een van de werken drukt evenals Münster de dialoog uit van de kunstenaar die zichzelf vragen stelt en met zichzelf spreekt.

De vitrine toont werken op papier die Lohaus met de naaimachine maakte, zonder draad. De geperforeerde bladen hebben reliëf gekregen en we zien tekst of tekens op een monochrome, abstracte wijze.

In zaal 2 worden twee grote werken nu anders getoond: de oorspronkelijke uitvoeringen die we op de foto’s zien worden gereconstrueerd door een behoudsmedewerker

Je kan de derde opstelling (vanaf 30.06) gratis bezoeken (mits betaald bezoek aan een van de vorige opstellingen). Interesse? Mail naar expolohaus@muhka.be om op de hoogte te blijven. 

Items View all

Media View all

Actors View all