Imagine Ukraine

Imagine ukraine m hka 17

Event

M HKA, Antwerp

06 May 2022 - 28 August 2022

Imagine Ukraine is een ambitieus project dat verder wil kijken dan de onmiddellijke urgenties, hoe dringend die ook blijven. Het wil zich openstellen voor een bredere reflectie en een langetermijnperspectief – die nodig zijn voor de toekomst. Europa moet meer aandacht besteden aan Oekraïne: aan de concrete realiteit en complexiteit van het land, zijn mogelijkheden en vluchtlijnen. Ons gezamenlijk begrip moet groeien.

Imagine Ukraine is een initiatief van het PinchukArtCentre en het M HKA en werd ontwikkeld met directe deelname van Bozar, het Europees Parlement en in partnerschap met het bureau van de president van Oekraïne. Het vindt plaats in samenwerking met het Europees Parlement en is mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Het project wordt gelanceerd met drie tentoonstellingen, samengesteld door Bart De Baere en Björn Geldhof, en vertrekkende van het werk van Oekraïense kunstenaars uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Ze vinden plaats in het M HKA, Bozar en het Europees Parlement. Dit zijn de uitgangspunten om een denkruimte te openen rond verleden, heden en toekomst van Oekraïne, als deel van Europa. In het Europees Parlement is het perspectief dat van de kunstenaar als getuige, in Bozar gaat het om het spanningsveld tussen grote verhalen en de concrete realiteit van mensenlevens, en in het M HKA om kunst als kritische reflectie.

Die ruimte zal worden uitgebreid met materiaal, samengesteld door het Pinchuk Art Centre, dat een reflectie biedt op Oekraïne – en met een reeks evenementen. Zo wordt, samen met de artistieke voorstellen, een denkplatform gecreëerd dat tevens de vorm zal aannemen van een website die wordt opgebouwd door het M HKA en gezamenlijk ontwikkeld door het M HKA en het PinchukArtCentre.

Deze ruimte wordt uitgebreid met lezingen, debatten, filmvertoningen en andere activiteiten, op initiatief van elk van de partners – zowel in het Europees Parlement, Bozar als het M HKA. Het programma wordt op de website bekend gemaakt.

De website zal in het Engels, Nederlands, Frans en Oekraïens zijn. Hij zal in eerste instantie dienen als context voor de tentoonstellingen.

Vervolgens zal hij het materiaal van de tentoonstellingen alsook de openbare evenementen toegankelijk maken voor een breder publiek.

Tenslotte wil de website ruimte creëeren voor de bredere oplossingen die we als samenleving zoeken en vinden. Imagine Ukraine opereert binnen de ecologie van de activiteiten die tal van actoren op dit eigenste moment ondernemen. Het zet daarom ook het niet-aflatend institutioneel en burger-engagement in de verf, en ondersteunt het.

Imagine Ukraine streeft naar een langetermijnverbintenis rond presentatie, reflectie en communicatie. Uiteindelijk moeten Europa en Oekraïne gezamenlijk structurele antwoorden vinden op hun gezamenlijke toekomst en die van de rest van de wereld.

 

Tentoonstellingen

M HKA, Imagine Ukraine – Art as a Critical Attitude

6 juni-21 augustus '22

met werken van Sergey Bratkov, Davyd Chychkan, Nikita Kadan, Nikolay Karabinovych en Alevtina Kakhidze; met een nieuwe muurschildering van Anna Scherbyna; en met video's van jonge Oekraïense artiesten – Yarema Malashchuk en Roman Himey, Daniil Revkovskiy en Andriy Rachinsliy, Dana Kavelina, Nikolay Karabinovych en Jan Bačynskyj – geïntroduceerd door een video van het nummer Hug Me van Svyatoslav Vakarchuk en de Akustikos Art Group.

 

Bozar, Raadzaal, Imagine Ukraine – Small and Big Stories

6 mei-21 juni '22

met werken van Sergey Bratkov, Nikita Kadan, Alevtina Kakhidze, Lesia Khomenko, Oksana Shachko en Anna Zvyagintseva.

 

Parlamentarium van het Europees Parlement, The Artist as a Witness

6 mei-30 september '22

met werken van Sergey Bratkov, Oleksandr Burlaka, Nikita Kadan, Alevtina Kakhidze, Nikolay Karabinovych, Zhanna Kadyrova en Lesia Khomenko.

De werken worden in de tentoonstellingen aangevuld met teksten van Sergii Plokhii en Thomas Weihe, met video’s met contextuele reflecties van Timothy Snyder, en met opnames van debatten.

 

Het basisbeeld van het project is van Nikolay Karabinovych.

Het tentoonstellingsontwerp is geïnspireerd op het tentoonstellingsontwerp van Oleksandr Burlaka voor de Kiev Biënnale van 2021.

De toegang tot alle tentoonstellingen is gratis.

Klik hier om het 3D-bestand van de tentoonstelling te bekijken.

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all