IN SITU/Moussem Collection – Basim Magdy, Asleep in Another Dimension

Bm new acid 01

Event

M HKA, Antwerpen

05 September 2020 - 24 January 2021

Basim Magdy's veelzijdige praktijk - die zowel video, schilderkunst, fotografie als tekst omvat - presenteert een hallucinant en satirisch universum, waarin noties van het verleden, het heden en de toekomst zich binnen één en hetzelfde gebied bewegen. Zijn voorstellingen van droomscenario's verbeelden alternatieve realiteiten die veelal een reflectie zijn op dogma's en autoritarisme. Met deze eerder bonte buitenwereldse taferelen weerspiegelt Magdy's oeuvre gebeurtenissen en ontwikkelingen in onze eigen wereld, ongeacht of dit nu diplomatieke, burgerlijke, technologische of rituele aangelegenheden zijn. De beelden zijn noch utopisch, noch dystopisch en situeren zich op een of andere manier binnen een meer dubbelzinnig domein. Ze vertellen ons over het letterlijke onvermogen van de menselijke psyche om nieuwe wegen naar de toekomst te openen, waarbij steeds opnieuw dezelfde ideeën en fouten worden herhaald in een banale, maar gewelddadige cyclus van actie en mislukking.

Zijn solotentoonstelling in het M HKA, getiteld Asleep in Another Dimension, beschouwt het menselijk gedrag, in het bijzonder dat van individuen, maar ook van samenlevingen, van binnenuit. De verzameling van werken omvat Magdy's recente film New Acid (2019) als centraal element, samen met twee wandteksten en een selectie van nieuwe en recente schilderijen die een uitbreiding vormen op de ideeën van de film. Dieren die in New Acid voorkomen gaan een abstracte dialoog aan, stellen vragen, reflecteren over hun bestaan en het menselijk gedrag, maar ook over meer intrinsieke kwesties zoals menselijke constructies als racisme, nationalisme en traditie. Voor Magdy staan deze sterke krachten centraal in de tentoonstelling, temidden van een groep figuren die gekenmerkt worden door broosheid en ontgoocheling.

Basim Magdy nodigt je uit voor een samenwerking: transformeer de foto's en video's die je van het werk in deze tentoonstelling maakt. Creëer je eigen verhalen, parodieën, sms-conversaties, vertel hoe het werk aanvoelde, of voeg gewoon filters, stickers of digitale doodles toe.

Klaar?  Deel je creaties  op Instagram met de hashtag #DearBasim en de vermelding @mhkamuseum en @Basim.Magdy

Magdy's recente solotentoonstellingen omvatten onder meer: M.A.G.N.E.T, MAAT Museum of Art, Architecture and Technology, Lissabon (2019); Pingpinpoolpong, or How I Learned to Laugh at Failure, South London Gallery (2018); The Stars Were Aligned for a Century of New Beginnings, Deutsche Bank "Artist of the Year 2016", Deutsche Bank KunstHalle, Berlijn (G2016) en Arnolfini, Bristol (2017); en No Shooting Stars, Jeu de Paume, Parijs (G2016). Groepstentoonstellingen waar hij heeft aan deelgenomen omvatten onder andere New Order, Art and Technology in the 21st Century, MoMA, New York (2019); WheredoIendandyoubegin - On Secularity, Göteborg Biennial, Göteborg (2017); Surround Audience, New Museum Triennial, New Museum, New York (2015); La Biennale de Montréal, Canada (2014); 13e Istanbul Biennial (2013); Sharjah Biennial 11, UAE (2013); en La Triennale, Palais de Tokyo, Parijs (2012). Hij was de winnaar van de Abraaj Art Prize in Dubai in 2014. In 2016 ontving Magdy de Deutsche Bank Artist of the Year award. Hij woont in Bazel, Zwitserland.

De tentoonstelling van Basim Magdy wordt georganiseerd in het kader van de IN SITU/Moussem Collectie. Binnen de context van deze nieuwe innovatieve samenwerking werken M HKA en MOUSSEM samen aan de ontwikkeling van een solotentoonstelling met een uitgenodigde kunstenaar en ondersteunen hem of haar bij de productie en gezamenlijke aankoop van nieuwe kunstwerken.

Media View all