IN SITU: Thea Gvetadze – Becoming Thea Merlani

2. if it takes forever  i will wait for you  2012

Event

M HKA, Antwerp

12 May 2018 - 02 September 2018

Thea Gvetadze is een kunstenaar die beelden creëert van raadselachtige scenario's, vol spanning, emotie en symboliek. Gvetadze experimenteert met traditionele technieken in klei en textiel en andere materialen; haar praktijk richt zich op zeer eigenzinnige vormen van beeldvorming, voorstelling en verhaalvertelling. Haar schilderijen in het bijzonder, vaak rechtstreeks geschilderd op zwart fluweel, zijn levendige diepzinnige composities die de aantrekkingskracht van hun donkere en kosmische ondergrond weerstaan.

 

Gvetadze's solotentoonstelling in het M HKA zal een selectie van nieuwe en recente schilderijen, keramiek en wandtapijten presenteren, die samen de verscheidenheid en verfijning van haar beeldvorming demonstreren. Deze werken zullen worden gepresenteerd naast zwaar geladen en persoonlijke 'readymade' artefacten, waaronder Esophagus Foreign Bodies en Trachea Foreign Bodies (beide 2014) – haar vaders persoonlijke presentatie van per ongeluk ingeslikte objecten uit het Sovjettijdperk, die hij gedurende zijn carrière als arts uit de keel van mensen heeft verwijderd.

 

Thea Gvetadze leeft en werkt in Tbilisi, Georgië. Na haar studie aan de State Academy of Art in Tbilisi, verhuisde ze in 1993 naar Amsterdam om haar studie aan de Rietveld Academie en daarna aan de Düsseldorf Art Academy voort te zetten. Zij heeft solotentoonstellingen gehad bij Galerie Nectar, Tbilisi; Museum von Ostwall, Dortmund; en het Georgische paviljoen op de 50e Biënnale van Venetië, 2003. Gvetadze heeft ook deelgenomen aan tentoonstellingen en projecten in Art General, New York; het Cobra Museum, Amstelveen, Nederland; en het Karvasla Tbilisi Historisch Museum.

 

IN SITU

De tentoonstelling van Thea Gvetadze wordt gepresenteerd in het kader van het IN SITU-programma van het M HKA. Het IN SITU programma presenteert middelgrote monografische tentoonstellingen van belangrijke jonge en mid-career kunstenaars uit de hele wereld. Het richt zich op creatieopdrachten voor nieuwe kunstwerken en experimentele praktijken in de grootste en meest atypische tentoonstellingsruimte van het M HKA. Het IN SITU-programma staat onder de leiding van Nav Haq, Senior Curator, M HKA - Museum van hedendaagse kunst Antwerpen.

 

Velvet Paintings (2012-)

Deze reeks werken is rechtstreeks op een zwartfluwelen ondergrond geschilderd. De werken werden geïnspireerd door haar jaarlijkse bezoeken aan Georgië, toen de kunstenaar nog in Duitsland woonde. Gvetadze raakte vooral geïnspireerd door haar wandelingen en zag haar ontmoetingen met verschillende individuen – marktkooplieden, vissers, tuiniers en andere inwoners – als onderdeel van het theater van de straat. De werken, duister en raadselachtig van aard, weerspiegelen verhalen over persoonlijke levens, gebaren en lichaamstaal.

 

Esophagus Foreign Bodies (2014)

Trachea Foreign Bodies (2014)

Esophagus Foreign Bodies en Trachea Foreign Bodies  (beide 2014) omvatten persoonlijke presentaties van Gvetadze's overleden vader, Dr. Paata Gvetadze, van voorwerpen die per ongeluk werden ingeslikt en die hij tijdens zijn carrière als arts uit de keel van patiënten heeft verwijderd. Elk object, verwijderd tijdens noodingrepen, kunnen we beschouwen als een gered leven. Deze collecties vormen een soort museum van vervlogen objecten uit het Sovjet-tijdperk en vertellen over de reis van 'vreemde' onverteerbare voorwerpen naar en in het menselijk lichaam, en opnieuw eruit.

 

Zeda Tsinsvla (2017)

Het keramiekwerk Zeda Tsinsvla is het eerste werk van de kunstenaar sinds zij herstelde van een ernstige verwonding die zij achttien maanden geleden opliep. Het heeft betrekking op kindertijdervaringen, meer bepaald het bezoeken van de begraafplaats waar familieleden begraven liggen in de Adjara-regio in Georgië. In een bushalte tegenover de ingang van de begraafplaats ligt een grote mozaïek die dateert uit de jaren 1960 en die een scène afbeeldt van een overvloedige oogst met jonge mensen onder een blauwe lucht. De opgewekte voorstelling van het leven staat sterk in contrast met de dood en het verdriet van het kerkhof. Gvetadze's werk richt zich op bepaalde elementen van de mozaïek, en verkent waarom het werk van een onbekende auteur zich precies op de plek bevindt waar het vandaag nog steeds is.

 

Schilderijen uit de jaren 1990

Na haar studie aan de State Academy of Art in Tbilisi, verhuisde Gvetadze in 1993 naar Amsterdam om haar studie aan de Rietveld Academie verder te zetten. In politieke termen was dit een traumatische periode van transformatie in Georgië na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Voor de kunstenaar viel ook de visuele vorm van het utopische 'socialistische realisme' uiteen als een metafoor voor de structuren van het land. Vóór enige echte kennis te hebben van de modi en talen van de hedendaagse kunstwereld, volgde de jonge kunstenaar intuïtief de ritmes van de veranderende realiteit om haar heen, en definieerde binnen deze composities een verloop van verandering dat een gevoel van overgang proberen te visualiseren.

Items View all

Media View all

Actors View all