INBOX: Marlies De Clerck - Slice of Life

Marliesdeclerck

Event

M HKA, Antwerpen

08 November 2019 - 01 December 2019

We zien zeven oversized olieverfschilderijen op doek. Ze beelden fruitmanden af. Elke mand heeft een specifieke, opvallende, feestelijke strik. Dit is duidelijk een geschenk; een geschenk aan het hedendaagse leven of aan een persoon die wat meer leven kan gebruiken.
De donkere achtergronden geven ons geen grip op ruimte. Enkel de lichtreflectie op de stukken fruit geeft ons een gevoel van diepte en tijd. Het thema komt ons bekend voor. We kennen de lange traditie van stillevens in de schilderkunst. Ons wijzend op onze vergankelijkheid en onnatuurlijke drang voor overvloed. Ons dwangmatig moraliserend dat niet enkel het aardse maar ook het verstandelijke noodzakelijk is en dat alles eindigt met de dood.

Ondanks zijn populariteit bevindt het stilleven als onderwerp zich historisch in de laagste orde van artistieke erkenning.

 “The still life is the foot soldier in the army of artists.”

Slice of Life; kleine, precieze of triviale details van het dagelijks leven, grenzend aan het absurde, in een dualiteit tussen komische en dramatische gebeurtenissen. Een rechtstreekse link naar een Belgisch gevoel voor humor en ironie. Evidenties en gebruiken worden uit hun context gehaald en opnieuw geactualiseerd. Het alledaagse wordt geïsoleerd en geherinterpreteerd. De schilderkunst als een spiegel voor ons bestaan. Slice of life is een niet enkel een onderzoek naar de statusverandering van het thema maar een persoonlijk onderzoek naar de traditie van de schilderkunst zelf.

Life is short, art is long, painting will survive.”

 

Website

Media View all