LODGERS #5 Le Salon: KATSALON

2016 lodgers  john m. armleder m hkaclinckx 2

Event

M HKA, Antwerp

31 January 2016 - 16 April 2016

Het LODGERS-programma is een samenwerking tussen AIR Antwerpen en het M HKA. Samen nodigen ze een aantal van de meest fantasierijke artistieke initiatieven uit om de tentoonstellingsruimtes op de 6e verdieping van het M HKA te komen bezetten. Het programma biedt organisaties en initiatieven die zich specifiek toeleggen op productie en commissie-opdrachten, maar geen eigen presentatieruimte hebben, een unieke kans om zich tot het publiek te richten. De LODGERS kunnen uitgevers, commissie-agentschappen, onderzoeksinitiatieven, labels, collectieven, discussieplatformen of andere initiatieven zijn die experimenteren met artistieke praktijk en geïnteresseerd zijn om in Antwerpen te wonen, te werken of op te treden.

Alle LODGERS uit de "Eurocore" – de gecombineerde regio van de Benelux en het Rijnland zijn welkom. Gratis toegang om onze LODGERS te bezoeken. Kom langs!

Het LODGERS programma wordt gecureerd door Nav Haq, Senior Curator in het M HKA en Alan Quireyns, artistiek directeur bij AIR Antwerpen.

M HKA en AIR Antwerpen nodigen Le Salon uit als vijfde gast in het LODGERS-programma, waar ze de 6e verdieping van het museum drie maanden bezetten.

Le Salon is een redactioneel en curatorieel platform dat gericht is op het bevragen, presenteren en documenteren van de Brusselse hedendaagse kunstscène. Le Salon werd opgericht door Devrim Bayar en verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met Virginie Devillez en Valerie Verhack. Vaste deelnemers en speciale gasten worden uitgenodigd om bij te dragen met recensies, interviews, atelierbezoeken of thema teksten die worden gepubliceerd op welcometolesalon.be.

Geef toe, katten zijn overal! De kat heeft het internet overrompeld, zozeer zelfs dat ze een van de meest ingetikte zoekwoorden is geworden. Onlangs nog toonde België zijn gevoel voor humor door het web te bombarderen met... katten, en wel tijdens de sombere uren van de  'Brussels Lockdown'. Een initiatief dat de Federale Politie begroette met een bakje kattenbrokjes!

Het is dan ook logisch dat de poes geïnfiltreerd is in het domein van de kunst. Niet alleen als onderwerp (al eeuwenlang beelden schilders ze af) of schilder (het boek Why Cats Paint: A Theory of Feline Aesthetics draait rond die vraag) maar ook als een mode, een beweging zelfs. Het New Yorkse White Columns programmeerde in 2013 een kattententoonstelling. Los Angeles volgde op de voet met een maffere (meer 'West Coast') benadering, het Walker Art Center heeft zijn Internet Cat Videos Festival – en vandaag krijgt de kat in het Antwerpse M HKA een ereplaats.

De kat, het fetisjdier van de salons, staat centraal in het artistiek programma dat het team van Le Salon bedacht in het kader van het LODGERS-programma.

Residentie : 04.03 – 17.04.2016
Preview 03.03 – 18.00-21.00
François Curlet Chaquarium
John M. Armleder Furniture Sculpture

Het werk van François Curlet (°1967 in Parijs, woont en werkt in zowel Parijs als Brussel) zoekt de grenzen op van de maatschappij waarvan het de paradoxen met humor in vraag stelt. Zijn Chaquarium dateert van 2003 en is een residentieplek voor een kat. In deze installatie neemt het roofdier de plaats in van zijn prooi. In confrontatie met deze levende installatie, toont Le Salon een werk van de reeks Furniture Sculptures die John M. Armleder (°1948 in Genève, waar hij woont en werkt) begon in 1979. De reeks combineert referenties aan de kunstgeschiedenis met de huiselijke sfeer. Op die manier vormt ze een reflectie op de banalisering van kunst door het decoratieve en door het citeren..

Lezing : 17.03 – 19.00
Laetitia Chauvin The Uncatty Show

In haar lezing doet Laetitia Chauvin (°1977 in Parijs) een poging om een officieuze geschiedenis te schetsen van de kat in de kunst, een vraagstelling die moedwillig marginaal en ironisch is. The Uncatty Show biedt de mogelijkheid hoogst actuele vragen te stellen zoals die van het ‘Anthropoceen’, nieuwe cultussen, extreem gedrag en de huiselijke fetisj. Laetitia Chauvin is freelance curator en kunstcriticus. Ze werkt aan een doctoraat aan de Sorbonne (Parijs) en voert momenteel onderzoek naar de esthetiek in de productiewijze van de hedendaagse beeldhouwkunst.

Tentoonstelling : 08.04 – 17.04.2016
Preview 07.04 – 18.00-21.00
Drie nieuwe werken van Amanda Ross-Ho / Poesivski Poeselovski / Eric Croes

Le Salon nodigt drie hedendaagse kunstenaars uit om een nieuw werk te creëren in dialoog met de sculptuur van John M. Armleder. In haar installaties brengt Amanda Ross-Ho (°1975, woont en werkt in Los Angeles) media samen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zoals gevonden objecten, foto’s, tekeningen, sculpturen, schilderijen en videoclips. Haar werk lijkt gedreven te zijn door een drang om een individuele identiteit toe te kennen aan onpersoonlijke materialen. Poesivski Poeselovski is een ‘superkat’ die in Siberië in de 16e eeuw geboren werd en die wereldwijd gekend is om zijn uitzonderlijke gaven als dichter, wijnproever en filosoof. Zijn volgelingen en naaste vrienden zullen zijn plannen nauwkeurig uitvoeren om een object voor een ‘nanokat’ te maken. De keramieksculpturen van Eric Croes (°1978, woont en werkt in Brussel) doen tegelijkertijd denken aan outsider kunst en verfijnde decoratieve sculpturen. Zijn werk gaat vaak terug op de dierenwereld en houdt het midden tussen kunst en het alledaagse.

De kat in het Chaquarium is het huisdier van een museummedewerker. De kat wordt dagelijks verzorgd en zal na de tentoonstelling ook terug meegenomen worden door de M HKA medewerker.

Kom langs en ontmoet onze LODGERS, of neem deel aan hun activiteiten.

Meer informatie kan je hier vinden: Welcometolesalon.be

Ontdek het dynamische programma via Facebook (M HKA, Le Salon) en Instagram (muhka_museum, welcometolesalon).

LODGERS is ontwikkeld als een samenwerking tussen AIR Antwerpen en het M HKA. 

Media View all