EXTRA MUROS: MEESTERWERKEN IN HET MAS: Vijf eeuwen beeld in Antwerpen

2011extra muros  meesterwerken in het mas photoclinckx 126

Event

Museum Aan de Stroom, Antwerpen

17 May 2011 - 30 December 2012

De tentoonstelling Meesterwerken in het MAS: vijf eeuwen beeld in Antwerpen onderzocht de ontwikkeling van de westerse beeldcultuur aan de hand van werk van oude meesters en hedendaagse kunstenaars. Het MAS toont topstukken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Museum Plantin-Moretus (Prentenkabinet) en het M HKA. 

De drie grote spelers in het Antwerpse museumveld leverden topwerken uit hun collecties. Zo vertelden ze samen het verhaal van het beeld in Antwerpen: het ontstaan van de bloeiende kunstmarkt, de sleutelrol van de havenstad in de verspreiding en vermenigvuldiging van beelden over de hele wereld en de terugkeer van hedendaagse kunstenaars naar de essentie van het beeld. In de zestiende en zeventiende eeuw was Antwerpen een wereldcentrum voor de ontwikkeling van het beeld, en tot op vandaag is de beeldende kunst uit de Scheldestad internationaal toonaangevend.

De tentoonstelling is gebaseerd op A Story of the Image. Old en New Masters from Antwerp, dat in 2013 in Shangai en Singapore te zien was. In het MAS werd het thema dieper uitgewerkt en waren ook de meest kostbare meesterwerken te bewonderen..

Kunstenaars: Carla Arocha, Sven Augustijnen, Charif Benhelima, Guillaume Bijl en Claudia De Backer, Dirk Braeckman, David Claerbout, Vaast Colson, Manon De Boer, Berlinde De Bruyckere, Raoul De Keyser, Honoré d’O, Lili Dujourie, Marlene Dumas, Jef Geys, René Heyvaert, Guy Mees, Cildo Meireles, Hans Op de Beeck, Ria Pacquée, Panamarenko, Gert Robijns, Jan J. Schoonhoven, Walter Swennen, Toon Tersas, Narcisse Tordoir, Ana Torfs, Joëlle Tuerlinckx, Luc Tuymans, Maarten Vanden Abeele, Koen van den Broek en Philippe Van Snick.

Items View all

Media View all

Actors View all