NICOLE VAN GOETHEM - Tekeningen, animatie en een Oscar

Nicole van goethem  een griekse tragediet 1984 photo jacques campens

Event

M HKA, Antwerpen

25 September 2020 - 24 January 2021

Nicole van Goethem (1941-2000), tekenkunstenaar, cartoonist en animator, is de enige Belg die ooit een Oscar won, in 1986, voor haar kortfilm Een Griekse tragedie. In die film toont van Goethem met zachte humor begrip voor de menselijke zwakheden: drie kariatiden ondersteunen al eeuwenlang een tempel en doen al het mogelijke om het gebouw stabiel te houden, maar de verder afbrokkelende tempel maakt hun werk steeds zinlozer. Naast Een Griekse tragedie won Nicole van Goethem tal van andere prijzen. In 1986 verscheen Vol van gratie, dat meteen werd genomineerd voor de Gouden Palm voor beste kortfilm op het Filmfestival van Cannes. Haar laatste animatiefilm, L.A.T., werd twee jaar na haar overlijden afgewerkt door haar partner Rudi Renson.  

Met thema’s zoals feminisme, activisme, sociale zekerheid, pensioenen en kinderrechten is van Goethems maatschappijkritisch en humoristisch werk hedendaags en actueel. Maar twintig jaar na haar overlijden blijft haar artistieke praktijk onbekend bij het grote publiek. 

De tentoonstelling toont een selectie uit de schenking van Sonia Renson. Het is haar wens  om een duurzame bestemming te vinden voor het archief dat ze via haar broer Rudi Renson, de partner van van Goethem, erfde. De schenking omvat een driehonderdtal ingekaderde tekeningen, ontwerpen, originele tekeningen op cellofaan, personalia, publicaties, knipsels, visueel beeldmateriaal (films en video’s) en cartoons. Het Oscarbeeldje dat Nicole van Goethem in 1986 won, bevindt zich bij de producent en wordt in bruikleen gevraagd voor de tentoonstelling. 

In samenwerking met De Cinema wordt ook een programma van haar kortfilms en interviews uitgewerkt.  

Nicole van Goethem – Tekeningen, animatie en een Oscar is een samenwerking tussen het M HKA, Vera Claes (Zij-kant), Josse Van Steenberge (ere-rector UAntwerpen) en RoSa (Kenniscentrum voor gender en feminisme). 

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all