Slavs and Tatars - Vriendschap van naties: Poolse sjiitische showbizz

Schermafbeelding 2023 02 06 160704

Event

M HKA, Antwerpen

21 January 2023 - 30 April 2023

Het project Friendship of Nations: Polish Shi’ite Showbiz (2011) van het kunstenaarscollectief Slavs and Tatars legt de samen­hang bloot tussen Pools en Iraans erfgoed, en meer specifiek tussen de Islamitische Revolutie in 1979 en de Poolse vakbeweging Solidarność in de jaren 1980. Beide gebeurtenissen omsluiten een groot geopolitiek verhaal van het recente verleden: het islamitisch modernisme en het communisme. Slavs and Tatars stelt tien textieldoeken tentoon, die in hun geheel de revolutionaire zeggingskracht van handwerk en folklore benadrukken. Friendship of Nations: Polish Shi’ite Showbiz herwaardeert ambachtelijke objecten en praktijken als dragers van geschiedenis, politieke emancipatie en ideologie. De vlaggen zijn een schenking aan het M HKA van kunstverzamelaar Christian Schwarm.

Slavs and Tatars is gevestigd in Berlijn. Het collectief focust op Eurazië, ofwel het gebied "van de voormalige Berlijnse Muur tot de Chinese Muur", en onderzoekt de geschiedenis en de spanningen van dat gebied. In het bijzonder analyseert Slavs and Tatars de manier waarop de identiteit van de regio werd gevormd door een botsing van modernisering en traditie. Het 19e-eeuws imperialisme en de Sovjetperiode brachten modernisering, terwijl traditie fundamenteel is in de islam, bij lokale alternatieve overtuigingen, taalpolitiek en mythologie. Via een combinatie van archief- en bewijsmateriaal legt Slavs and Tatars historische en culturele denkbeelden bloot. Het collectief combineert onderzoek met precieze herinterpretaties, onverwachte associaties, metafysica, popcultuur, geopolitiek en humor. Meer achtergrondinformatie vind je op de website van Slavs and Tatars.

Truien en T-shirts voor Iran

In de museumshop worden truien en T-shirts van Slavs and Tatars verkocht, en de opbrengst gaat volledig naar de Woman Life Freedom beweging in Iran. Het opschrift van de truien en T-shirts is in het Farsi, en betekent: Lang Leve Lang Leve Dood Aan Dood Aan. Slavs and Tatars: 'We kozen uitroepen die vaak te horen zijn in protestbewegingen in Iran en over de hele wereld - bijvoorbeeld 'Lang Leve X' of 'Dood aan Y'. Maar we draaien ze om, en gaan dus voor een viering van het leven zelf en een veroordeling van het veroordelen zelf.' De kledingstukken zijn voor 100% gemaakt uit biologisch katoen. De truien zijn te koop voor €150 en de T-shirts voor €75.

Lecture-performance

Zaterdag 22 april (11:30-12:30) geven Slavs and Tatars een lecture-performance in het kader van hun tentoonstelling in het M HKA.

De lezing 79.89.09 bekijkt twee moderne sleutelmomenten - de Iraanse revolutie van 1979 en de Poolse Solidarnosc-beweging in de jaren tachtig - als een aanvulling op de twee grote geopolitieke verhalen van de 20e en 21e eeuw, respectievelijk het communisme en de politieke islam. 79.89.09 was oorspronkelijk een bijdrage aan het tweejaarlijkse 032c in Berlijn en kijkt naar uiteenlopende onderwerpen zoals de monobrow, moderniteit en de Beach Boys, om het belang van detwee momenten voor het grotere Midden-Oosten van vandaag te begrijpen.

De lezing fungeerde als het openingssalvo voor Slavs and Tatars' cyclus Friendship of Nations: Polish Shi'ite Showbiz, een onderzoek naar de onwaarschijnlijke punten van convergentie in de economische, culturele en politieke geschiedenis van respectievelijk Polen en Iran. Van het Sarmatisme van de 17e eeuw tot de hervormingsbeweging van de 21e eeuw in Iran, de komst van de 24-uurs nieuwscyclus tot de rol van ambachten als burgerdiplomatie, 79.89.09 biedt een zijdelingse blik op de twee landen in hun zoektocht naar zelfbeschikking.  

De lezing vindt plaats in de leeszaal van het museum op het gelijkvloers. De lezing is gratis toegankelijk en er is geen reservatie nodig.

Items View all

Media View all