M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Nikita Kadan – The Possessed Can Witness in the Court

M HKA, Antwerp

20 January 2018 - 29 April 2018

Smallnikita kadan  the possessed can witness in the court  2015 photo m hkacc %282%29 image: © M HKA, Collection M HKA

De Oekraïense kunstenaar Nikita Kadan begon vanuit zijn geboortestad Kiev een artistieke veroveringstocht om de bewogen en vooral gewelddadige geschiedenis van zijn volk, zijn land, en bij uitbreiding de hele voormalige Sovjet-Unie in kaart te brengen. Kadan tekent, schildert en maakt installaties – vaak in samenwerking met architecten, mensenrechtenactivisten en sociologen – en altijd met de blik op de duistere kant van het verleden. De kunstenaar wil aantonen dat de gruwel uit het verleden nog steeds zichtbaar en voelbaar aanwezig is in het leven van vandaag. Kadan toont niet alleen hoezeer hij zelf worstelt met cultuur, afkomst en patriottisme, maar vooral hoe de nefaste gevolgen van het misbruik ervan nog steeds het leven bepalen.

In 2015 kocht het M HKA Nikita Kadans installatie The Possessed Can Witness in the Court, een constructie van archiefrekken met werken van de kunstenaar en persoonlijke objecten. Later werden nog twee werken aangekocht: The Chronicle, een reeks tekeningen van slachtoffers van martelingen, pogroms, de slachtpartijen in Wolynië en van gevangenen tijdens het Naziregime, en The Spectators, een portrettenreeks van ‘publieke vijanden’ uit de voormalige Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek in de jaren dertig. Dit ensemble wordt nu voor het eerst samen getoond.

Verberg deze beschrijving

2015 zaalzicht recente aanwinsten 2015 photo m hkac331

> Nikita Kadan, The Possessed Can Witness in the Court, 2015. Installation, metal construction with various objects like lightbox, photograph, plants, coal, a take away leaflet etc., 220 x 150 x 70 cm.

88 dsc02428 v2

> Nikita Kadan, The Spectators, 2016. Drawing, charcoal on paper, 5 x (75 x 55 cm).

86 2

> Nikita Kadan, The Chronicle, 2016. Drawing, ink on paper, 18 x (15 x 20 cm)/(20 x 15 cm) .