M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Big Brother, 1972-2015

Prent, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx 6 Courtesy of Gallery Ronny Van de Velde

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK7839_M533).

De reeks fel gekleurde zeefdrukken tonen beelden van nieuwsfeiten uit 1972 en komen uit tijdschriften of kranten. De beelden worden boven elkaar getoond en gaan zo met elkaar in dialoog.  Vercammen neemt oorlog, religie, de seksuele revolutie en het kapitalistisch systeem op de korrel. De oorspronkelijke werken werden gemaakt vanuit het idee dat het in de toekomst alleen maar beter kon worden. Helaas blijkt dat 43 jaar later niet het geval en is de confrontatie nog sterker geworden door de onafgebroken stroom van informatie.

Big Brother werd in het dystopische boek 1984 van George Orwell uit 1949 beschreven als: "[...] de vijandige figuur smolt weg in het gezicht van Big Brother, zwartharige, zwart-gesnor’d, vol kracht en mysterieuze kalm, en zo groot dat het bijna het volledige scherm vulde. Niemand hoorde wat Big Brother zei. Het waren slechts een paar woorden van aanmoediging, het soort woorden die geuit worden in het geraas van de strijd, individueel niet te onderscheiden, maar wel herstellend voor het vertrouwen doordat ze gesproken werden. Vervolgens verdween het gezicht van Big Brother weer en in plaats daarvan stonden de drie slogans van de Partij in vette hoofdletters:

OORLOG IS VREDE

VRIJHEID IS SLAVERNIJ

ONWETENDHEID IS KRACHT.

Maar het gezicht van Big Brother leek gedurende enkele seconden te blijven hangen op het scherm, alsof de impact die het op ieders oogballen had gemaakt te levendig was om onmiddellijk af te slijten."

(George Orwell, 1984, Houghton Mifflin Harcourt Publishing, 1949, pp. 49- 50.)

De term Big Brother staat sinds de publicatie van het boek gelijk aan een dictatoriale, autoritaire figuur die aan het hoofd van een alles-controlerende partij staat. De alomtegenwoordigheid van de leider zorgt er voor dat iedereen continue onder toezicht staat: “Big Brother is watching you”. Hoewel het boek reeds 66 jaar oud is, heeft het niet aan kracht en relevantie ingeboet. De problematieken die in het boek aan bod komen zijn circa 2015 nog steeds actueel. De vrees dat een overheid toegang krijgt tot alle aspecten van de private sfeer is niet langer vergezochte sciencefiction, maar harde realiteit.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Photom hkaclinckx web

> Wout Vercammen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Wout vercammen part3

> Tentoonstelling: INBOX: Wout Vercammen – A well-considered idea of an exhibition in 3 parts. Aflevering 3: Postdadaïstisch en ander werk dat niet past in Aflevering 2 tot heden. M HKA, Antwerpen, 19 February 2015 - 15 March 2015.

Ayman

> Tentoonstelling: Recent acquisitions. M HKA, Antwerp, 14 August 2015 - 31 January 2016.

Bogolan

> Ensemble: Aanwinsten 2015 [Acquisitions 2015].