M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Laterna Magica, 1870

Media Archeologie

Vrielynck 18

Collection: Collection M HKA.

"Optisch speelgoed met vrolijk klinkende namen zoals de thaumatroop, de fenakistoscoop, de zoötroop of de folioscoop (of flipboekje) ontstonden met name in de context van wetenschappelijke experimenten met optica, perceptie en de werking van het oog. Meestal werden ze ontworpen met de bedoeling optische illusies te creëren en de geest te misleiden. Op die manier kregen onderzoekers inzicht in cognitie en perceptie. Tegelijk gingen deze instrumenten de geschiedenis in als populair speelgoed voor jong en oud. Ze liggen niet zelden aan de basis van onze huidige beeldcultuur. Ook de projectiemicroscoop was een wetenschappelijk instrument dat tegelijk een sterke verbeeldingswereld activeerde. Het kan in die zin eveneens beschouwd worden als philosophical toy en is ook vandaag nog emblematisch voor de kruisbestuiving tussen theorie en praktijk, tussen wetenschap en kunst."

Nele Wynants in: FORUM+ Voor onderzoek en kunsten, Binnenkijken in de werkelijkheid. Sarah Vanagt over Schijnvis/Showfish/Poisson Brillant, november 2016, Jaargang 23, nr. 3, p. 38

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Tentoonstellingen & Ensembles

Beeld website nieuwsbrief sarahvanagt

> Tentoonstelling: INBOX: Sarah Vanagt – Showfish. M HKA, Antwerpen, 28 October 2016 - 13 November 2016.

Rv photo 229

> Ensemble: Vrielynck Collectie.