Wir können zufrieden sein

J%c3%b6rg immendorff  wir k%c3%b6nnen zufrieden sein  1981  van abbemuseum

Jörg Immendorff

1981

Schilderij, 252.5 x 202.5 cm.
Materials: synthetic paint, canvas

Collection: Collectie Van Abbemuseum, Eindhoven.

In het werk Wir können zufrieden sein gaat Jörg Immendorff nog een stap verder in zijn gebruik van het DDR wapen. Centraal in het wapen staat een hamer en een passer die omringd worden door rogge. De hamer symboliseert de arbeiders in de fabrieken en maakt ook deel uit van het communistisch symbool (de hamer en de sikkel). De passer verwijst naar de intelligentsia en de roggekrans naar de boeren.

De hamer en de passer veranderen in een geschutstoren met een kanon. De benen van de passer veranderen in een bankschroef. De gemuteerde symbolen vormen een toren, een vaak terugkerend element in de werken van Immendorff. In dit werk wordt de “Brrrd”-adelaar verbonden aan de “Ddrrr”-toren. Hierbij staat de adelaar voor West-Duitsland en de geschutstoren voor Oost-Duitsland. Met de nodige ironie en zelfkritiek schrijft Immendorff ‘Wir können zufrienden sein’ [We kunnen tevreden zijn].

Links in beeld zie je enkele schilderijen die verwijzen naar de reeks Café Deutschland. Deze reeks, die geïnspireerd is op Renato Guttuso’s Caffè greco, bestaat uit zestien grote doeken waarop figuren uit de kunst en de politiek worden afgebeeld, ook de conflicten tussen Oost- en West-Duitsland zijn een vaak terugkerend thema.

Voor Immendorff is de kunst geen doel op zich, maar vooral een middel waarmee hij maatschappelijke veranderingen wil bereiken.

Events View all

Actors View all