M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Stilponos 7 - Episodes in Matter, 1979

Installatie, 66 x 100 cm & 71 x 100 cm & 100 x 99 cm & 88 x 116 cm.

Pha1006 01 14 ©image: National Museum of Contemporary Art (EMST), Athens

Collection: National Museum of Contemporary Art, Athens - Donated by the Artist (Inv. no. 1006/14).

Rene Papaspyrous werk is een verzameling van plaatmetaal, deuren, planken en andere fragmenten uit de stad. In Stilponos 7 – Episodes in Matter toont ze aan de kijker onderdelen van een muur uit een vervallen, vooroorlogs huis in Pangrati. Door enkel gebruik te maken van een zacht potlood legt ze de nadruk op de tonale variaties van het oppervlak en geeft ze de kijker de mogelijkheid om “episodes” te ontdekken. Onder die “episodes” verstaat ze beelden die al in het oppervlak doorgedrongen zijn dankzij de onvolmaaktheid van het materiaal en de toevallige schade die in de loop der tijd ontstaat. Die beelden belanden als het ware in een visuele microkosmos vol beelden en vertellingen.

Stilponos 7 – Episodes in Matter omvat de kern van de tentoonstelling-performance die de artiest in 1979 realiseerde en waarbij ze slides van haar werken projecteerde op de gevel van een gebouw die van zijn eigen muren gemaakt was. De werken werden nu opgesteld in de Desmos-gallerij. Voor het uitgenodigde publiek vervolledigde de artieste een creatieve handeling door een ander stuk muur te bewerken dat vervolgens werd overgedragen naar de tentoonstellingsruimte. Via die parallelle transpositie van de tentoonstellingsruimte naar de stedelijke ruimte en vice versa, laat de artieste aan haar publiek zien dat voor haar de stad de bakermat is voor het ontstaan en uitvoeren van haar kunst maar onthult ze ook haar artistieke blik: een dubbelzinnige en tastbare manier van kijken die aan de kijker meegedeeld wordt als een hallucinatorische ervaring.

- Stamatis Schizakis

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Geen foto

> Rena Papaspyrou.

Tentoonstellingen & Ensembles

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. National Museum of Contemporary Art, Athens (EMST), Athens, 31 October 2016 - 05 February 2017.

Geen foto

> Ensemble: Politics of Experience.