M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Djellabas Nike, Fila, Adidas, 1998

Installatie

Img 1733 image: © Senaat, Collection Province de Hainaut / Dépôt BPS22, Charleroi

Collection: Collection Province de Hainaut / Dépôt BPS22, Charleroi.

Het geheel van de drie djellaba’s vormt een eerbetoon aan de van oorsprong berberse klederdracht die wijd verspreid is in de Maghreb. De djellaba is een lange tuniek, soms met een kap, die is overgewaaid naar Europa en zich heeft gemengd met de westerse gewoonten en gebruiken. François Curlet maakt in zijn werk de synthese van dit fenomeen door op de traditionele kleding het logo van sportmerken aan te brengen. De tunieken worden gepresenteerd op paspoppen, een gebruikelijk medium in etalages. De djellaba’s zijn gemaakt van synthetisch materiaal en voorzien van de typische sluitingen eigen aan sportkledij, die in de jaren tachtig met de hiphop hun intrede hebben gedaan. De kunstenaar brengt in één object de kenmerken samen van de djellaba en sportkledij, die allebei voor hun comfort worden gebruikt.

De beschrijving van het werk vermeldt dat het gaat om een generationele overlapping van de moslimgemeenschappen: het associëren van traditionele kleding met sportkledij met logo’s[1]. Tegenover het formele werk staat het gevoel van samenhorigheid en identiteit van jongeren die tussen twee culturen leven. De djellaba’s van François Curlet getuigen van een gevoel van niet thuishoren van een hele generatie die er niet in slaagt om zichzelf te herkennen in het model van het land van oorsprong, noch in de samenleving waarin ze probeert te leven. Deze dualiteit, die door de kunstenaar op een humoristische manier wordt vertolkt, benadrukt de noodzaak om nieuwe vormen van samenhorigheid uit te vinden die verenigbaar zijn met sociaal-culturele transformaties. François Curlet tracht zo een paradox op te lossen, waarbij hij tekens en vormen uit zowel de traditionele cultuur als de westerse consumptiemaatschappij met elkaar verenigt.


[1] MARY, Francis, in : Curlet. Catalogue. 128 p., Edition cneai, Chatou, 2003, # 38.

Toevoegen aan je lijst

Media

Curlet dejellabas bps22

>

Img 1733

>François Curlet, Djellabas Nike, Fila, Adidas, 1998

Kunstenaar

Portrait curlet

> François Curlet.

Tentoonstellingen & Ensembles

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. de Senaat, Brussel, 01 October 2017 - 31 October 2017.

Geen foto

> Ensemble: DIVERSITAS I.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.