M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

21 MARS 1975 17H23 , 1975

Fotografie, 36 x (50 x 39.2 x 2 cm).

Img 0323 ©photo: Galerie Nadja Vilenne

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK008010).

Jacqueline Mesmaeker begint haar carrière binnen de mode-, de architectuur- en de designwereld. Vanuit de noodzaak die ze voelt om beelden te creëren, onderzoekt vanaf het midden van de jaren ‘70 visuele vraagstukken. Ze tekent, fotografeert, filmt, schrijft en ontwerpt. Of ze maakt installaties en video’s met foto’s, films, postkaarten, tekstfragmenten en objecten die ze doorheen de jaren verzamelt. Hoewel haar praktijk verwant is aan conceptuele kunst gaat het concept voor Mesmaeker een werk niet noodzakelijk vooraf, maar vloeit het eerder voort uit de ervaring en het plezier van het kijken. Haar werken zetten een vorm van visueel denken in gang waar ook de blik van de kijker actief in betrokken wordt.

Voor het werk 21 MARS 1975 17H23 vraagt Mesmaeker aan verschillende mensen om op 21 maart precies om 17u.23 een foto te maken van de plaats waar ze zich bevinden en het negatief naar haar op te sturen. Door 35 simultane momentopnames samen te brengen in een reeks weerspiegelen ze de oneindige verscheidenheid aan gezichts- en standpunten op een zelfde moment. Met deze aanpak, tegelijk een variatie op mail-art en een conceptuele benadering van fotografie, brengt Mesmaeker een inversie tot stand in de relatie tussen tijd en ruimte eigen aan het medium. Waar een fotograaf normaal gezien gebonden is aan één plaats en een reeks beelden kan schieten die zich in de tijd ontwikkelen, slaagt ze er op deze manier in om –omgekeerd- een reeks plaatsen op één punt in de tijd te tonen.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Annoniem female

> Jacqueline Mesmaeker.

Tentoonstellingen & Ensembles

Lapin org 1600 small

> Tentoonstelling: 21 MARS 1975 17H23. M HKA, Antwerp, 12 May 2018 - 02 September 2018.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.