​​​​​​​Luna-Park 2 Graphies

Amberes photo m hka cc 2019 cc 01 13 %282%29

Sophie Podolski

1976

Boek, 24 x 18 cm.
Materials: Book

Collection: Courtesy M HKA Library.

*Gepubliceerd door TRANSEDITION 

In slechts een paar jaar tijd, tussen 1968 en 1974 tot aan haar vroegtijdige dood op 21-jarige leeftijd, produceerde Sophie Podolski een opmerkelijke hoeveelheid geschriften en tekeningen, typerend voor een tijd gekenmerkt door seksuele bevrijding en een gedesillusioneerde jeugd. Podolski was heel productief tijdens haar leven en had haar werk al op jonge leeftijd gepubliceerd, waarbij tekst en beeld werden verweven met rauwe expressie en emoties die haar ongeremde creatieve en libertaire leven weerspiegelen. Podolski wordt vernoemd in hoofdstukken 2 en 7 van Bolaño's Antwerp. Bolaño was een grote bewonderaar van haar geschriften en vermeldde Podolski in verschillende van zijn verhalen.

Het tweede nummer van het literaire tijdschrift Luna-park, onder redactie van Marc Dachy, vormt de link tussen Bolaño en Podolski. Het is in deze uitgave dat Bolaño voor het eerst Podolski's geschriften ontdekte, die hij ook beschrijft in een ander kort verhaal getiteld Vagabond in France and Belgium. In het verhaal neemt het personage B, dat we als een alterego van Bolaño kunnen beschouwen, een kopie van het dagboek mee op reis. "Sophie Podolski was een dichteres die hij en zijn vriend L bewonderden (zelfs adoreerden) in Mexico, toen ze nauwelijks twintig jaar oud waren."

Le pays ou tout est permis (Het land waar alles is toegestaan) was de enige echte roman van Podolski die werd gepubliceerd, geschreven in 1971 en het volgende jaar uitgegeven.

Met bijzondere dank aan:
Caroline Dumalin
Catherine Podolski

Events View all

Actors View all

Linked Items View all