M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Portrait of myself, 1998

Schilderij, 300 x 205 cm.

Portrait of myself ©image: Syb'l S'Pictures

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7036_M195C).

De Nederlandse Elly Strik maakt indrukwekkende grote tekeningen – ze meten makkelijk drie bij twee meter – in houtskool, grafiet, krijt, inkt, pastel, olieverf en lakverf. Haar werken vormen zo een bijzondere aanvulling op een portrettraditie waarin monumentale schaal doorgaans tegenover de intimistische claims van het portretgenre wordt gepositioneerd. De zelfportretten uit 1998 beelden de kunstenares af kort nadat zij naar Brussel verhuisde, en ademen al meteen (bij wijze van hommage?) een grauwe surrealistische sfeer; in één zo’n portret verbergt een kleurloze orchidee het gezicht van de kunstenares, in een ander houdt ze (eveneens onherkenbaar) een gigantisch wit ei voor zich uit. De dualiteit in de werken, van aantrekken en uitgesloten worden, wordt doorgetrokken in de vormelijke aspecten. De composities zijn veelal centraal of worden als diptiek opgevat. Het kleurgebruik is eerder ingehouden, met grijzen en aardetinten.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

12198090531909861341man silhouettesvgmed

> Elly Strik.

Tentoonstellingen & Ensembles

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.