The Diamond

Emily%20wardill,diamond

Emily Wardill

2008

Film, 00:10:00.
Materials: 16 mm film

Collection: Courtesy of the artist.

The Diamond (Descartes’s Daughter) verweeft 2 verhalen. Enerzijds is het werk geïnspireerd door een mythe rondom de Franse filosoof René Descartes. De geestelijke vader van het Rationalisme en de moderne filosofie zou een mechanische pop hebben ontwikkeld die zijn overleden dochter moest vervangen en die tijdens een storm gedurende zijn finale overtocht naar Zweden door bijgelovige matrozen overboord werd gegooid.

In Wardills film wordt de kijker naar een droomachtige setting gevoerd, een verduisterde ruimte waar een meisje speelt met een Nintendo Wii. Ze draagt een kostuum dat refereert naar de kostuums van Etienne Jules Marey, de vader van de chronofotografie, en wordt omgeven door groen licht. De scène lijkt hierdoor een ‘her-creatie’ van een niet nader genoemde film waarin een diamant wordt beschermd door laserlicht. Hier komt het tweede verhaal van de zoektocht naar een herinnering in beeld. De zoektocht naar een filmscène waarin een diamant, beschermd door lazers wordt gestolen door een automatische hand.

Zowel in The Diamond als in Game Keepers without Game komt fragmentatie vormelijk en inhoudelijk naar voor. De voice-over van de film is gefragmenteerd, zoals licht dat door een prisma valt, en voert een gespannen interactie met de ambigue beelden.

Media View all

Events View all

Actors View all