M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

I wanted to be Happy in the USSR, 2007-2020

Video

Venkov  i wanted to be happy

Dimitri Venkov maakt deel uit van een opkomende generatie van politiek geëngageerde kunstenaars uit Moskou. Hij probeert de omstandigheden te tonen van een samenleving die  verdeeld is door politiek, geschiedenis en sociale conventies, en werkt daarbij met een breed spectrum van filmische benaderingen, van filmisch tot documentair. Zijn documentaire I Wanted to be Happy in the USSR volgt de strijd van de Guinese immigrant George Blemu en zijn Oekraïense vrouw Elena die in Moskou leven met hun twee dochters, Anne en Maria. Blemu kwam in 1979 naar de USSR om geneeskunde te studeren onder het toenmalige officiële beleid van 'vriendschappen tussen volkeren'; hij wou er zich ook settelen. Het uiteenvallen van de USSR en de daaropvolgende revival van nationalistische stemmingen in Rusland leidden tot een toename van openlijk hatelijke uitlatingen en geweld tegen niet-Russen. Dat geweld en die vijandigheid werden voor Blemu en zijn familie dagelijks ervaren ze werden zelfs neergestoken door de politie, en hun dochter Maria werd fysiek aangevallen op school – die zich precies over haar had moeten ontfermen. In deze onleefbare omstandigheden hadden Blemu en zijn gezin geen andere keuze dan te vertrekken. Ze kregen de raad om met een toeristenvisum naar Noorwegen te reizen, waar ze uiteindelijk asiel aanvroegen. Blemu's verhaal getuigt van de huidige omstandigheden in Rusland, waar degenen die niet passen bij het beeld van nationale monocultuur worstelen om te overleven, dagelijks belaagd door geweld.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Venkov portrait

> Dimitri Venkov.

Tentoonstellingen & Ensembles

Monoculture heroitem background2

> Tentoonstelling: MONOCULTURE | A Recent History. M HKA, Antwerpen, 25 September 2020 - 25 April 2021.

 wim4923

> Ensemble: MONOCULTURE - ARTWORKS.