Charts

Jd diag4

Jimmie Durham

2005

Tekening, 51 x 72 cm (x 4).
Materials: pencil, ink, paper

Collection: Courtesy of the artist and Galerie Michel Rein, Paris.

Charts is een serie van vier tekeningen waarin pseudowetenschappelijke grafieken organische vormen aannemen en gecombineerd worden met absurde titels en labels. Deze komische en kinderlijke elementen ondermijnen de primaire functie van een grafiek. Ze slagen er ook in de grafiek te vermenselijken en haar haar gebruikelijke autoriteit te ontnemen.

'Ik denk vaak aan een indeling die in de westerse filosofie en cultuur de klassieke indeling is: het fysieke versus het mentale, het ideale versus het materiële, het intellectuele versus het sensuele. Wat ik probeer uit te werken is mijn eigen theorie, zodat ik me niet zo stom voel, omdat ik mezelf altijd in verlegenheid breng doordat ik niet in staat ben om de indeling te maken. Misschien probeer ik met mijn werk de dichotomie, dat namelijk deze dingen fysiek zijn en die dingen mentaal, en dat je de twee niet kan combineren, op de proef te stellen.' [Volledige Engelse tekst hier]


In een van de tekeningen speelt Durham, op dezelfde manier als in zijn monumentale installatie Something (Perhaps a Fugue or an Elegy), met de woorden Start/Stop en Star/Top.

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all