M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Cittadellarte, 2003

Affiche, 8 x (60 x 42 cm).

Pistoletto  michelangelo  calc  posters van de tentoonstelling  muhka archief foto clinckx ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. UFO2003_022).

Acht Antwerpse straatbeelden sieren de affiches die Michelangelo Pistolleto samen met c a l c (Casqueiro Atlántico Laboratorio Cultural) maakte voor zijn tentoonstelling in het MuHKA (2003). Een erotische etalage in de Nationalestraat, een paar tuinkabouters achter een venster of het reuzenrad op de Sinksenfoor; één voor één worden ze verbonden aan een slogan en een thema. Het zijn uitnodigingen om over het betreffende vraagstuk na te denken. De affiche met twee mannen in traditionele joodse klederdracht met daarboven ‘Skip distances, keep differences’ zet ons bijvoorbeeld aan om over godsdienst, verschillen en verdraagzaamheid te bezinnen. Politiek, economie, werk, productie, religie, kunst, educatie en communicatie zijn thema’s waarmee we iedere dag worden geconfronteerd. Ze zijn niet zomaar willekeurig gekozen, maar verwijzen elk naar een van de actieve uffizi (kantoren) van Pistoletto’s grootste kunstproject: Cittadellarte. Dit grote kunstproject zag het levenslicht in 1996, twee jaar nadat Pistoletto zijn manifest Progetto Arte schreef. Hierin pleit hij voor een geëngageerde kunst, waarbij kunstenaars nadenken over de rol die ze spelen in de samenleving en hun verantwoordelijkheid daarbij opnemen. Met Cittadellarte wil Pistoletto zijn ideeën concretiseren in samenwerking met andere kunstenaars. Om doeltreffend te kunnen werken, was het noodzakelijk om Cittadellarte te ‘delen’ in meerdere cellen die zich elk met een bepaalde activiteit of sector bezighouden. Deze cellen werken zelfstandig, maar vormen tegelijkertijd één lichaam. Het organische logo van Cittadellarte, dat ook op de affiches is te zien, roept dit idee heel mooi op. De cellen worden uffizi genoemd, een term die verwijst naar de renaissancekantoren zoals het bankkantoor van de De Medici’s, waar economie, kunst, filosofie, politiek en andere aspecten van de samenleving met elkaar versmolten.

Toevoegen aan je lijst

Media

>Michelangelo Pistolleto in gesprek met Anders Kreuger (M HKA) over 'Citadellarte' (Engels)

Pistoletto  michelangelo  calc  posters van de tentoonstelling  muhka archief foto clinckx

>

>Klik hier om Michelangelo Pistoletto aan het woord te horen over 'Cittadellarte'

Kunstenaar

Michelangelo pistoletto with his work photo clinckx

> Michelangelo Pistoletto.

Tentoonstellingen & Ensembles

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: The City of Art.